Amsterdam Bewaar

Overgewicht Amsterdamse kinderen aangepakt met gratis boekje

Wethouder Eric van der Burg leest voor uit Bobbie.
Wethouder Eric van der Burg leest voor uit Bobbie. © Petra Vriesema

Op alle Amsterdamse Ouder- en Kindcentra wordt vanaf vandaag een gratis voorleesboekje uitgereikt aan ouders van kinderen die voor het eerst naar de basisschool gaan. Het boekje 'Het blije bordje van Bobbie' is speciaal ontwikkeld om kinderen zo vroeg mogelijk op een leuke manier gezond te leren eten.

In Amsterdam blijft overgewicht of obesitas bij kinderen een zorgwekkend probleem. Uit cijfers van GGD Amsterdam blijkt dat 22 procent van de Amsterdamse kinderen en jongeren kampt met overgewicht. 

Overgewicht is een risicofactor voor verschillende ziekten waaronder kanker. Ria van de Pol, manager gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: 'Dit project is belangrijk om de Amsterdamse kinderen zo vroeg mogelijk aan te leren gezond te eten en veel te bewegen. Aangeleerd gedrag is op latere leeftijd veel moeilijker te veranderen.'

Het boekje is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, Stichting Witte Bedjes het Parool en Kinderboek op Maat. Wethouder Eric van der Burg leest vandaag 'Het blije bordje van Bobbie' voor aan Amsterdamse kleuters en hun ouders op het Ouder- en Kindcentrum (OKC) Flevopoort.