Amsterdam Bewaar

SP boos om uurloon van vier euro

SP boos om uurloon van vier euro
© ANP

Uitzendbureau Careermaker heeft zich de boosheid van de Amsterdamse SP op de hals gehaald door mensen te werven voor snoei- en maaiwerk in de stad tegen vier euro per uur - een bedrag ruim onder het minimumloon.

Via de website zocht het uitzendbureau voor een sociale onderneming kandidaten die tot het einde van het jaar vijf dagen per week snoei- en opruimwerk willen verrichten om het Vondelpark en de Albert Cuypmarkt 'schoon en leefbaar' te houden. De begeleidende tekst: 'bereid zijn voor vier euro per uur te werken (dit is niet onderhandelbaar)'. Het wettelijk minimumloon ligt op 8,53 euro per uur.

SP-raadslid Maureen van der Pligt spreekt van uitbuiting en zal donderdag tijdens de commissievergadering de kwestie ter sprake brengen. 'Ik wil graag weten welke sociale onderneming hier opdracht toe heeft gegeven. Als blijkt dat het een bedrijf is dat gemeentelijke subsidie krijgt, zou dat nog kwalijker zijn.'

Volgens Joost van der Wende van Careermaker gaat het om een vervelend misverstand: de functie betreft een onbetaalde werkervaringsplaats met behoud van uitkering, niet een reguliere baan. 'We bemiddelen normaal helemaal niet in werkervaringsplaatsen. Er is hier sprake geweest van een heel foute inventarisatie.'Om welk bedrijf het gaat, wil hij 'vanwege de privacy' niet zeggen.

Van der Pligt is kritisch over de verklaring. 'Het is een vergissing omdat ze nu betrapt zijn.'