Amsterdam Bewaar

EU snijdt fiscale vluchtroutes af

EU snijdt fiscale vluchtroutes af
© Het Parool

De Europese Commissie wil de vele brievenbusfirma's waarmee multinationals vanuit onder andere Nederland de door hen te betalen belasting minimaliseren, in de wielen rijden.

Daarvoor heeft 'Brussel' vanmiddag op voorstel van Eurocommissaris Algirdas Semeta maatregelen gepresenteerd. Door hogere eisen te stellen aan multinationals zullen die hun winsten minder gemakkelijk als dividend naar een ander EU-land kunnen sluizen om belasting te ontwijken.

De bestaande Europese regels op dit gebied staan vooral in het teken van het voorkomen van dubbele belastingheffing. Sinds de jaren negentig heeft de EU het zo geregeld dat multinationals niet twee keer worden aangeslagen voor winst die ze in verschillende EU-lidstaten hebben geboekt.

Maar in de praktijk gebruikten multinationals deze regels vooral om hun boekhouding zo te stroomlijnen dat ze vrijwel geen belasting betaalden. De winst bij vestigingen in EU-lidstaten werd daarbij als dividend doorgesluisd naar het formele moederbedrijf, dat veelal een brievenbusfirma was in een land met een fiscaal vriendelijk vestigingsklimaat, zoals Nederland.

Lees vandaag (25-11) meer in Het Parool.