Amsterdam Bewaar

Museumnacht Amsterdam trekt opvallend jong publiek

De fietsersonderdoorgang in het Rijksmuseum in Amsterdam, een van de musea die in de nacht van zaterdag op zondag konden worden bezocht.
De fietsersonderdoorgang in het Rijksmuseum in Amsterdam, een van de musea die in de nacht van zaterdag op zondag konden worden bezocht. © AP

De Museumnacht Amsterdam heeft zaterdag opnieuw een opmerkelijk jong publiek getrokken. Hoewel het evenement was uitverkocht, stelde een woordvoerster van de organisatie zondagochtend vroeg geen klachten te hebben gehoord over lange rijen.

Voor de veertiende editie van de museumnacht ging dit jaar het recordaantal van 30.000 kaarten in de verkoop. Volgens de organisatie vonden de kaarten vooral onder jongeren weer gretig aftrek. Zo'n 77 procent van de bezoekers was tussen de 18 en 35 jaar oud, een vergelijkbaar percentage met eerdere jaren.

Nachtmuziek
Volgens de woordvoerster wordt jaarlijks veel moeite gedaan de Museumnacht leuk te maken voor een jong publiek. 'Dat deden we dit jaar bijvoorbeeld met het project nachtmuziek, waarin we jonge muzikanten koppelden aan collecties', vertelde ze.

Ook de musea werkten goed mee aan een jongerenvriendelijk programma. 'Musea waren meer van "doe mee" dan van "kijk naar ons",' stelde de voorlichtster. Zo konden bezoekers deelnemen aan de workshop Masterchef Rome, waarin de kookkunsten van de oude Romeinen werden aangeleerd.

Gemoedelijke sfeer
Hoewel de tienduizenden kaartenkopers nagenoeg allemaal kwamen opdraven, leidde dat niet tot hinderlijke drukte. 'De sfeer was overal gemoedelijk', zei de woordvoerster. Dat komt volgens de organisatie onder meer door een speciale app voor smartphones, waarop bezoekers de drukte in musea kunnen volgen.