Amsterdam Bewaar

Van der Laan: 'Piet toe aan ontwikkeling'

Van der Laan: 'Piet toe aan ontwikkeling'
© ANP

De groeiende weerstand tegen de figuur van Zwarte Piet kan niet zonder gevolgen blijven voor het sinterklaasfeest, vindt burgemeester Eberhard van der Laan.

In de commissie algemene zaken noemde Van der Laan Zwarte Piet gisteren onderdeel van een waardevolle traditie. 'Maar als blijkt dat Amsterdammers pijn ervaren als gevolg van een aspect van die traditie, is dat een goede reden voor een nieuwe ontwikkeling.' De burgemeester reageerde op de ruim twintig bezwaren die zijn binnengekomen tegen de intocht van Sinterklaas op 17 november vanwege de aanwezigheid van Zwarte Piet. De bezwaarmakers vinden de knecht een racistische karikatuur.

Van der Laan heeft vorig jaar al het initiatief genomen voor een gesprek tussen de tegenstanders van Zwarte Piet en de organisatie van de intocht. Dat gesprek moet worden voortgezet, vindt de burgemeester.
Van der Laan benadrukte dat de politiek zich niet zal bemoeien met de specifieke invulling van het kinderfeest. 'Het is een maatschappelijke discussie. Maar die voeren wij hier ook, omdat het gaat om het welbevinden van alle Amsterdammers.'

De burgemeester gaf aan dat Zwarte Piet ook zonder rode lippen en kroeshaar kan. 'In mijn kindertijd was hij een boeman die ervoor zorgde dat ik mij zou gedragen. Volgens mij zijn wij allemaal blij dat Zwarte Piet die rol niet meer heeft.'

Voorzitter Raymond Borsboom van het comité dat de intocht organiseert, zei gisteren tijdens de hoorzitting over de bezwaarschriften het gesprek graag aan te gaan. 'Wellicht kunnen we samen zoeken naar de gulden middenweg, opdat we een intocht organiseren waarbij niemand zich gekwetst voelt,' aldus Borsboom. Hij voegde er wel aan toe dat het comité niet de eigenaar is van de tradtitie.

Lees vandaag meer in Het Parool.