Binnenland Bewaar

'Geef mij maar Amsterdam' aan zee

Amsterdam Beach Festival Zandvoort onderstreept naam als strand van de hoofdstad.
Amsterdam Beach Festival Zandvoort onderstreept naam als strand van de hoofdstad. © Maarten Brante

Amsterdam profileert zich als stad met strand: Zandvoort heet in promotietaal Amsterdam Beach. 'Het is prettig als we bij de grote stad kunnen aanhaken.'

 
Vanuit Zandvoort is het gewoon Zandvoort - klaar

Liyan Wang, een Chinese UvA-studente econometrie (22), heeft haar voeten begraven in het zand van het Zandvoortse strand. Naast haar zitten twee Chinese medestudenten. Of ze weet waar ze is? Ja, Amsterdam Beach toch?!

Van Zandvoort aan Zee had ze al wel gehoord, maar toen ze verder ging googelen, dacht ze dat ze fout zat: dat moest toch Amsterdam Beach zijn.

Chapeau voor de promotiemachine van Amsterdam Marketing: Amsterdam heeft plotsklaps een heus strand. Hulde ook voor VVV Zandvoort. Want die moet weliswaar zijn naam inleveren, maar krijgt daar wel een bult aan potentiële bezoekers (lees toeristen) voor terug.

Gisteren werd de naam nog eens stevig onderstreept met het Amsterdam Beach Festival. In Zandvoort aan Zee dus. Uit de speakers van cafés, restaurants en strandtenten schallen afwisselend Amsterdamse klassiekers als Geef mij maar Amsterdam, Tulpen uit Amsterdam en Aan de Amsterdamse grachten.

Oesterproeverij
Er zijn ook heel wat trekkers die minder met Amsterdam van doen hebben - windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe, zanger Ben Saunders, een oesterproeverij en blackjackspeluitleg, maar een kniesoor die daarover zeurt.

Interessanter is het om erachter te komen wat de echte Zandvoorter er van vindt dat zijn strand wordt 'ingepikt' door Amsterdam? Rob Smits, uitbater van café Fier in het dorp, haalt eens stevig zijn schouders op. 'Vanuit Zandvoort is het gewoon Zandvoort - klaar. Dat is geen issue.'

Toch weet Lana Lemmens, VVV-directeur in Zandvoort, dat de naam Amsterdam Beach gevoelig ligt bij Zandvoorters. 'Toen ik die naam tien maanden geleden voor het eerst hoorde, dacht ik ook: zijn ze gek geworden!? Daarom kan ik het niet vaak genoeg uitleggen: Voor Nederlanders, Belgen en Duitsers zijn we nog steeds Zandvoort aan Zee. Maar voor andere toeristen is Zandvoort helemaal niet zo'n begrip. Dan is het prettig als we bij het grote Amsterdam kunnen aanhaken. Als een Amerikaan denkt dat hij op Amsterdam Beach ligt, in plaats van in Zandvoort aan Zee, dan kan ik daar prima mee leven.'

Lees vandaag meer in Het Parool