Amsterdam Bewaar

'Sloop oude metrostellen niet, bouw ze om tot koffiebar of kantoor'

'Sloop oude metrostellen niet, bouw ze om tot koffiebar of kantoor'
© ANP

De verouderde 'Zilvermeeuw' metro's worden in 2014 vervangen door de nieuwe M5-modellen. Groenlinks wil dat de oude metrostellen niet naar de sloopt gebracht worden, maar dat ondernemers en kunstenaars de kans krijgen om ze nieuw leven in te blazen. Dat meldt Metro.

Dertien Zilvermeeuwen staan op de lijst voor de sloop. De overige tien metrostellen wil de Amsterdamse GVB bewaren voor speciale gelegenheden.

Voor de dertien overbodige metrostellen diende GroenLinks-gemeenteraadslid Fjodor Molenaar gisteravond het initiatiefvoorstel 'Metro-Retro' in tijdens de Regioraad van de Stadsregio. Initiatiefnemer Simion Blom van Zuidoost presenteert het plan volgende week in de deelraad.  De gemeente is de eigenaar van de Zilvermeeuwen en Molenaar ziet meer mogelijkheden dan de sloop: 'Ze kunnen gebruikt worden als koffiebar, kantoor of atelierruimte voor kunstenaars.'

Ook zijn er maatschappelijke functies mogelijk voor de stellen. 'Naast een impuls voor de creatieve economie, zie ik kansen voor jongeren om oude metrostellen om te toveren tot bijvoorbeeld een jeugdhonk, waar in de Bijlmer op veel plekken nog een groot tekort aan is', zegt Blom.