Amsterdam Bewaar

Tocht langs de pracht van de lutherse kerk

Tocht langs de pracht van de lutherse kerk
© marcdriessen.com

Amsterdamse lutheranen vieren dat hun kerk 425 jaar in Amsterdam is gevestigd. Ze voeren met de Old Queen langs bouwwerken die met rijkdom van kerkgangers over de eeuwen zijn gebouwd.

'Kunnen jullie wel zwemmen?" vraagt een dame van in de tachtig met een knipoog, voordat ze ondersteund door twee man met wankele passen afdaalt in de salonboot 'The Old Queen' vanaf de kade van de Herengracht. De vrouw achter haar zegt dat het 'des lutheranen' is om alles in twijfel te trekken: zelfs een veilige terugkomst van een boottocht over de grachten.

Het zevenkoppige koor van de Augustanakerk en vijftig lutheranen stappen ook aan boord, met de lunch in een papieren zakje. Onder de passagiers veel ouderen. De sfeer zit er goed in; als de boot wegvaart, zingen ze Schipper mag ik overvaren. De Amsterdamse kerkgangers van vijf 'brandpunten', zoals lutherse kerken worden genoemd, varen mee op de toer langs geschiedkundige plaatsen in het centrum.

Het is 425 jaar geleden dat de lutheraanse gemeenschap toestemming kreeg van het Amsterdamse stadsbestuur om haar kerk in de stad te vestigen. Overigens is dit 71 jaar nadat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de slotkerk in Wittenberg had bevestigd. De route voert langs woningen waar Lutheranen iets bijzonders hebben bijgedragen, veelal rijke weldoeners.

'Dit is de Gouden Bocht, die staat voor veel geld,' zegt gids Wim Bos. 'Op nummer 458 woonden Anna en Maria Insinger. Zij hebben grote sommen geld gedoneerd aan de Lutherse kerk.' Dat er flink is geïnvesteerd blijkt uit de vele prachtige panden, die de kerk door de eeuwen heeft vergaard en die onderweg te zien zijn.

Lees vandaag meer in Het Parool.