Amsterdam Bewaar

Wiebes houdt vol: 'Rijksmuseumpassage moet vanaf maandag hele dag open'

Wiebes houdt vol: 'Rijksmuseumpassage moet vanaf maandag hele dag open'
© ANP

Verkeerswethouder Eric Wiebes van Amsterdam wil dat fietsers vanaf maandag toch 24 uur per dag onder het Rijksmuseum door kunnen fietsen. Hij gaat ervan uit dat de fietspassage na het weekeinde ook overdag open is in plaats van alleen 's avonds zoals het Stadsdeel Zuid dinsdag uit veiligheidsoverwegingen heeft besloten.

Stadsdeelwethouder Marco Kreuger (verkeer) zegt dat Wiebes er te gemakkelijk en lichtvaardig over denkt en blijft bij zijn besluit.

Wiebes gaat in overleg met het stadsdeel om ze aan een besluit van de gemeenteraad te herinneren. 'Vooralsnog rekenen we erop dat het voor maandag lukt de veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen die nodig zijn om de fietspassage maandag overdag open te kunnen stellen', zegt Wiebes' woordvoerder. 'Het betreft kleine maatregelen, waaronder het spannen van linten en het aanbrengen van een duidelijkere markering op het wegdek om de fietsers- en voetgangersstromen goed van elkaar te kunnen scheiden', vervolgt de zegsman. 'Mocht het stadsdeel hulp nodig hebben, dan helpen we er graag bij. Ook voor Wiebes staat voorop dat de veiligheid voor fietsers en museumbezoekers gewaarborgd moet zijn.'

De Fietsersbond en het Comité Red de Onderdoorgang zijn eveneens van mening dat er tot maandag voldoende tijd is om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze vinden het 'volstrekt onnodig en onbegrijpelijk' dat de passage na maandag alleen tussen 18.00 en 8.00 uur geopend is voor fietsers.

Stadsdeel Zuid blijft echter van mening dat tijdens openingsuren van het museum de veiligheid van museumbezoekers niet te garanderen is. Het stadsdeelbestuur besloot dinsdagochtend daarom dat de tunnel overdag verboden terrein blijft voor tweewielers. Kreuger: 'We willen de fietstunnel zo snel mogelijk overdag openstellen, maar daar zijn nog een aantal stappen voor nodig, waaronder een nieuw verkeersbesluit dat gepubliceerd moet worden. Het is niet in een dag geregeld. Het is in de praktijk iets ingewikkelder dan in de Stopera wordt gedacht.'

Sinds de heropening van het Rijksmuseum heeft het stadsdeel geconstateerd dat de passage tijdens de openingsuren regelmatig vol staat met bezoekers.