Amsterdam Bewaar

Kwart Surinaamse Amsterdammers voelt zich gediscrimineerd door Zwarte Piet

Kwart Surinaamse Amsterdammers voelt zich gediscrimineerd door Zwarte Piet
© REUTERS

Over Zwarte Piet wordt in Amsterdam verschillend gedacht. Dat blijkt uit een peiling die het Bureau Onderzoek en Statistiek hield, in opdracht van de gemeente Amsterdam. Uit de gegevens komt onder meer naar voren dat een kwart van de Surinaamse Amsterdammers zich gediscrimineerd voelt door de knecht van Sinterklaas.

Turkse, Marokkaanse en autochtone Amsterdammers ervaren die discriminatie niet, in ieder geval niet voor zichzelf.

Rond Sinterklaas vorig jaar ontstond er ophef nadat wethouder Van Es stelde dat Zwarte Piet zijn langste tijd heeft gehad. De geschminkte gezichten van de Pieten zouden het voortaan alleen met een roetveeg moeten doen.

Uit de enquête blijkt nu dat de meerderheid van de autochtone Amsterdammers het hier niet mee eens is. Van hen vindt slechts 1 procent Zwarte Piet discriminerend voor zichzelf, 25 procent vindt dat dat voor anderen geldt en 73 procent vindt de hulp niet discriminerend.

Surinamers en Antillianen
Van de Surinaamse Amsterdammers voelt 27 procent zich wel achtergesteld door Zwarte Piet, 50 procent vindt dat voor anderen zo is en slechts 19 procent ervaart het hulpje helemaal niet als discriminerend. Bij Antilliaanse Amsterdammers betrekt 18 procent de discriminatie op zichzelf, 55 procent vindt dat dit voor anderen het geval is en bijna een kwart (24 procent) meent dat er van discriminatie geen sprake is.

Turkse en Marokkaanse Amsterdammers hebben beduidend minder moeite met Zwarte Piet, tenminste als het op henzelf aankomt. Respectievelijk 3 en 5 procent ervaren Zwarte Piet als discriminerend voor zichzelf. Maar maar liefst 30 procent van de Turkse en 58 procent van de Marokkaanse Amsterdammers vinden dat anderen door de knecht gediscrimineerd worden.

Aan het onderzoek deden mensen met een verschillende achtergrond mee. Die werden in meerdere groepen ingedeeld, namelijk: donkergekleurd (140 Surinamers, 71 Antillianen en 86 Ghanezen), niet-westers (59 Turken, 86 Marokkanen), mensen met een andere niet-westers achtergrond (71) en de groep 'westers' (onder wie 110 Europeanen, 75 mensen uit Engels sprekende landen en autochtonen (636 Nederlanders).

Alle resultaten hier.