Amsterdam Bewaar

Amsterdam investeert het meest in 'vriendschap' zustersteden

Een jongen speelt cricket in Mumbai, een van de Amsterdamse zustersteden.
Een jongen speelt cricket in Mumbai, een van de Amsterdamse zustersteden. © ANP

Riga, Casablanca, Seoul en Mumbai, het zijn maar een paar van de steden waarmee de gemeente Amsterdam banden onderhoudt. Een kostbare bezigheid, zo blijkt uit onderzoek van Brandpunt. Amsterdam geeft van alle Nederlandse gemeenten namelijk het meeste geld uit aan zustersteden.

De gemeente Amsterdam heeft van 2008 tot en met 2012 bijna 3,6 miljoen euro uitgegeven aan haar zustersteden. Daarbij gaat het om werkbezoeken, subsidies en andere activiteiten 'in het kader van internationale samenwerking'. Dat weet het KRO-programma op basis van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Op nummer 2 staat Eindhoven, met 2,2 miljoen euro. Nijmegen bezet de derde plek; daar wordt 1,2 miljoen besteed aan de zustersteden. Hoeveel geld andere gemeenten kwijt zijn aan stedenbanden, is te vinden op de site van Brandpunt.

Vriendschappelijke band
Zustersteden ofwel partnersteden zijn plaatsen, vrijwel altijd in een ander land, waar een vriendschappelijke band mee wordt onderhouden. Gezamenlijke activiteiten, projecten en uitwisselingen maken vaak deel uit van het contact. De gemeente of andere organisaties onderhouden deze 'vriendschappen'.