Binnenland Bewaar

Michelle Obama aanwezig bij herdenking slavernij?

Michelle Obama.
Michelle Obama. © AP

Is Michelle Obama op 1 juli eregast tijdens de herdenking in het Oosterpark van de afschaffing van de slavernij? Burgemeester Eberhard van der Laan heeft haar uitgenodigd.

Van der Laan heeft de first lady van de Verenigde Staten een brief gestuurd met de uitnodiging naar Amsterdam te komen en te speechen tijdens de plechtigheid. Het antwoord van Obama wordt in de komende weken verwacht, laat het organiserend comité weten. De Nederlandse ambassade in Washington voert besprekingen met de staf van Obama over het programma voor een bezoek dat mogelijk vier dagen zal duren.

Op 1 juli is het honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonieën Suriname en de Nederlandse Antillen officieel werd afgeschaft. De herdenking in het Oosterpark maakt deel uit van tientallen grote en kleine activiteiten die de aandacht vestigen op het slavernijverleden en de doorwerking daarvan.

Naast Obama worden meer hoge gasten uit het buitenland verwacht. Zo zijn uitnodigingen uitgegaan naar de Afro-Amerikaanse schrijfsters Alice Walker en Toni Morisson en de voormalige Black Panther Angela Davis.

Tijdens de herdenking in het Oosterpark zullen ook leden van het kabinet en het koninklijk huis aanwezig zijn, evenals de regeringsleiders van de Antillen. De Surinaamse regering is niet uitgenodigd, vanwege het besluit van de gemeente Amsterdam om geen contacten te onderhouden met de regering Bouterse.