Binnenland Bewaar

Elke huurwoning krijgt CO-melder

Een brandweerman in een woning met koolmonoxide
Een brandweerman in een woning met koolmonoxide © ANP

Alle huurwoningen in de stad krijgen koolmonoxidemelders. Uiteindelijk moeten open geisers uit woningen verdwijnen. Bovendien wordt jaarlijks onderhoud van gasinstallaties een verplicht onderdeel van huurcontracten.

Hiertoe heeft het gemeentebestuur besloten. PvdA-wethouder Freek Ossel zal hierover met woningcorporaties en particuliere verhuurders praten.

De gemeente wil uitzoeken in welke woningen het risico op koolmonoxidevergiftiging het grootst is. Daar moeten de CO-melders op korte termijn worden aangebracht.

De gemeente wil ook dat huurders bij het sluiten van huurcontracten beter over de gevaren van koolmonoxidevergiftiging worden voorgelicht.

Volgens het gemeentebestuur waren corporaties al druk bezig open geisers zo snel mogelijk te vervangen. Sommige waren daar al bijna mee klaar, maar het werk heeft door de crisis vertraging opgelopen.

Aanleiding voor de maatregelen van de gemeente zijn diverse gevallen van koolmonoxidevergiftiging. Zo overleed vorige maand Guy Thielen in de Kinkerstraat.

De brandweer, die in 2007 23, in 2008 33 en in 2009 39 gevallen van koolmonoxidevergiftiging registreerde, heeft nog geen cijfers over 2010. De brandweer heeft beloofd sneller met recente gegevens te komen.