Binnenland Bewaar

André Kuipers laat in Artis zien hoe hij leefde in ruimtestation ISS

Tijdens de live-verbinding met André Kuipers was te zien hoe Artis de Marsis zweefde door het ruimtestation ISS
Tijdens de live-verbinding met André Kuipers was te zien hoe Artis de Marsis zweefde door het ruimtestation ISS © Artis

Astronaut André Kuipers geeft op 4 november twee voorstellingen in het Planetarium in Artis. Kuipers laat aan de hand van foto's die hij in de ruimte heeft gemaakt zien hoe zijn leven in het ruimtestation ISS was.

Ook brengt André Kuipers op die dag Artis de Marsis, het groene buitenaardse vriendje van Artis-mascotte Artis de Partis, terug naar Artis.

Tijdens de ruimtereis van André Kuipers, van eind december tot juli, was er een live verbinding in het Artis-Planetarium, waarbij het publiek de knuffel Artis de Marsis door het ISS zag zweven.

Boeken
Woensdag presenteerde André Kuipers in Artis drie boeken over zijn leven en zijn werk; een officiële biografie, een populairwetenschappelijk boek voor jongeren en het prentenboek 'André het Astronautje' voor de allerjongsten.

De biografie 'Droomvlucht' beschrijft de manier waarop de jonge André uit Amsterdam-Oost in de ban van ruimtereizen raakte, zijn werk om die droom waar te maken en zijn tijd in de ruimte. Het boek is geschreven door journalist Sander Koenen, die als een van de weinigen nauw contact had met Kuipers in de ruimte.

In 'Ruimteschip Aarde' leggen Koenen en Kuipers aan jongeren uit hoe het is om te leven in de ruimte, hoe belangrijk wetenschap is en hoe de aarde in elkaar zit. 'André het Astronautje' is van Kuipers zelf. Hij schreef het boekje in de ruimte voor zijn twee jongste kinderen. Het gaat over een jongetje dat met zijn knuffel Muis naar de maan gaat.

De live voorstellingen zijn op zondag 4 november om 11.00 uur en om 14.00 uur. Artis-bezoekers kunnen op de dag zelf vanaf 9 uur kaarten voor deze voorstelling verkrijgen in het Planetarium van Artis. Na de voorstellingen is er gelegenheid om met André Kuipers op de foto te gaan of een boek te laten signeren.