Amsterdam Bewaar

Motie van wantrouwen tegen wethouders Landsmeer

Viskraam in Landsmeer met op de achtergrond het gemeentehuis.
Viskraam in Landsmeer met op de achtergrond het gemeentehuis. © Jean-Pierre Jans

De gemeenteraad van Landsmeer zal vanavond naar alle waarschijnlijkheid een motie van wantrouwen aannemen tegen de wethouders Franklin Monteban (VVD) en Mark Jan Prins (PvdA).

Dit is de verrassende ontknoping van de bestuurscrisis in Landsmeer, die in de afgelopen weken leidde tot het vertrek van burgemeester Astrid Nienhuis en, na massale protesten uit de bevolking, de raadsleden Wienhar Smedeman en Paul Welzenbagh van de VVD.

De vervangers van de laatste twee, Richard Quakernaat en Tanja van Mil, staan naar verluidt aan de kant van de burgemeester en zullen vanavond de motie van wantrouwen van de oppositie tegen de wethouders steunen. Daarmee verliest de coalitie van VVD en PvdA haar meerderheid.

De twee coalitiepartijen namen vorige maand een motie van wantrouwen aan tegen Nienhuis, de burgemeester die na haar aantreden eind vorig jaar al snel in aanvaring kwam met de wethouders. De procedure vereist dat de raad dat besluit nog eens bevestigd. Dat zou vanavond gebeuren, tijdens een besloten vergadering in aanwezigheid van commissaris van de koningin Johan Remkes.

In plaats daarvan lijkt het omgekeerde te gebeuren. In de besloten vergadering zal een meerderheid van de raad de motie van wantrouwen tegen Nienhuis van tafel halen. Als de wethouders de eer niet aan zichzelf houden, zal aansluitend  in een openbare vergadering een motie van wantrouwen tegen de wethouders worden ingediend, en waarschijnlijk met acht tegen zes stemmen worden aangenomen.

Het gedwongen vertrek van de beide wethouders zal vermoedelijk leiden tot de komst van een nieuwe coalitie zonder de PvdA. Binnen de fractie van de VVD steunt een meerderheid de burgemeester, bij de PvdA staan alle vier fractieleden aan de kant van de wethouders.