Amsterdam Bewaar

Reïntegratie van baanloze lijkt goudmijn voor top

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

Het salaris van de tweekoppige directie van Pantar, het reïntegratiebedrijf van de gemeente, is in 2011 gegroeid tot fors boven de balkenendenorm. Van de gemeenteraad mag dat alleen in uitzonderlijke gevallen.

De SP-fractie in de gemeenteraad eist dat het salaris wordt verlaagd. De twee directeuren verdienen nu 216.000 euro per fulltimebaan, 23.000 meer dat de balkenendenorm van 193.000 euro bruto per jaar.

Beide directeuren zijn er vorig jaar op vooruitgegaan, blijkt uit het jaarverslag van Pantar over 2011. In 2010 verdiende de directie 364.366 euro voor 2,2 fulltime banen. Een jaar later was dat 412.068 euro voor een directeur die fulltime werkte en een directeur die negentig procent werkte; oftewel 47.701 euro meer voor 0,3 formatieeenheid minder.

Een woordvoerder van Pantar stelt dat de hogere bezoldiging in 2011 vooral het gevolg is van de aanstelling van een interim-directeur. 'Die is over het algemeen niet goedkoper dan een gewone directeur.' Ze zegt stellig dat de directieleden absoluut niet meer verdienen dan de balkenendenorm. Dat de salarissen van de twee directieleden in 2011 samen opliepen tot ruim vier ton, had te maken met een hoge ontslagvergoeding van een directielid.

De SP wil dat de salarissen worden verlaagd. 'Wat ons betreft is niet de balkenendenorm, maar de wethoudersnorm die we in Amsterdam hebben vastgesteld het maximum,' zegt raadslid Maureen van der Pligt. 'Dat is 154.000 euro per jaar, dat lijkt me in een tijd van bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen ruim voldoende. Zeker als er ook nog eens twee van die functies zijn.'

Lees meer in Het Parool vandaag.