Binnenland Bewaar

Niemand wil bediening Amsterdamse bruggen aanleggen

Niemand wil bediening Amsterdamse bruggen aanleggen
© ANP

Niet één bedrijf heeft gereageerd op de poging van Waternet het systeem waarmee in 2017 alle Amsterdamse bruggen op afstand bediend moeten worden, in Europa aan te besteden.

Het gaat om de techniek voor het toekomstige epicentrum van de brugbediening: de eerste verdieping van het hoofdkantoor van Waternet bij de Spaklerweg. Op termijn moeten brugwachters vanuit deze centrale de bruggen in Amsterdam en de regio's Amstel en Gooi- en Vechtstreek met behulp van onder andere camera's bedienen.

Waarom niemand bij het sluiten van de inschrijving eind augustus interesse had getoond, is vooralsnog een raadsel voor Waternet. 'We gaan nu in gesprek met marktpartijen om na te gaan waar de knelpunten zitten,' zegt een woordvoerder. 'We willen weten wat we moeten doen om de aanbesteding alsnog rond te krijgen.'

Volgens Waternet heeft de tegenslag geen invloed op de planning van het project, dat de gemeente 26,5 miljoen euro kost. 'Onafhankelijk van de techniek in de centrale kunnen we doorgaan met de testfase. Voor onder andere de Buiksloterdraaibrug wordt de software al geprobeerd.'

Na de testfase zal de software voor zestig bruggen en sluizen worden geïnstalleerd, waardoor over vijf jaar elke brug en sluis vanuit het hoofdkantoor kan worden bediend. De gemeente wil zo de bedieningstijden verruimen en het werk goedkoper maken.

Lees meer vandaag in Het Parool.