Binnenland Bewaar

Subsidie gekort, maar meer reizigers voor GVB

Een tram van het GVB op het Damrak.
Een tram van het GVB op het Damrak. © ANP

Het GVB heeft de eerste zes maanden van dit jaar met vijftig miljoen euro subsidie minder tienduizend reizigers per dag meer vervoerd. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van het GVB.

Vooral de metro vervoerde in de eerste helft van 2012 meer passagiers: ruim tienduizend per dag meer dan in 2011. Ook tramlijn 26 naar IJburg en buslijn 21 van Geuzenveld naar het Centraal Station waren een stuk drukker.

Daar staat tegenover dat vooral in het Westelijk Havengebied minder reizigers werden vervoerd, nu daar bijna alle buslijnen zijn geschrapt.

Niettemin nam het aantal reizigers toe tot ongeveer zevenhonderdduizend per dag.

De groei van het aantal reizigers is opmerkelijk omdat het GVB sinds 1 januari juist fors minder bussen laat rijden. Het bedrijf moet het dit jaar met bijna vijftig miljoen euro subsidie minder stellen; van de bijna 150 miljoen euro die het bedrijf in 2011 nog kreeg, resteert nu iets meer dan honderd miljoen euro.

Sinds 1 januari zijn daardoor elf buslijnen verdwenen en rijdt een groot aantal bussen andere routes. Ook zijn de laatste jaren negenhonderd van de 4500 arbeidsplaatsen bij het GVB geschrapt. Doordat de tarieven fors werden verhoogd, hoefden uiteindelijk minder lijnen te worden geschrapt dan eerder was gevreesd.

Lees meer vandaag in Het Parool.