Binnenland Bewaar

Lach-database helpt bij raden leeftijd

Bezoekster festival lacht naar de fotograaf.
Bezoekster festival lacht naar de fotograaf. © ANP

Op basis van de lach van ruim 400 mensen hebben de Universiteit van Amsterdam en Nemo een lach-database samengesteld. Honderden Nemo-bezoekers lieten hiervoor hun lach op camera vastleggen. De database helpt de onderzoekers onder meer leeftijden te schatten en geeft meer inzicht in hoe lachen het gezicht beïnvloedt. Dat meldt Science Centre Nemo.

Van alle 481 proefpersonen werd een geposeerde lach en een oprechte lach vastgelegd op video. Ook moesten ze boos, blij, verdrietig verrast en angstig kijken. Bepaalde karakteristieken, zoals de snelheid waarmee de mondhoeken omhoog gaan, werden geanalyseerd. Die kennis is te gebruiken voor computers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijk gedrag analyseren.

Op basis van de verzamelde onderzoeksgegevens is vervolgens software ontwikkeld die de leeftijd van mensen kan schatten. De software houdt daarbij rekening met het feit of iemand blij, verdrietig of boos is en stelt aan de hand daarvan de schatting bij. Uit het onderzoek blijkt overigens dat personen boven de veertig jonger lijken als ze lachen. Voor iedereen onder de veertig wordt een jonger voorkomen juist versterkt door een neutrale blik.