Amsterdam Bewaar

Toezichthouders moeten eind maken aan overlast standbeelden

Straattheater op de Dam in Amsterdam.
Straattheater op de Dam in Amsterdam. © ANP

De levende standbeelden op de Dam krijgen de komende maanden te maken met extra toezichthouders. Zij moeten een eind maken aan de overlast die de vaak opdringerige beelden veroorzaken. Het gaat om een proef van stadsdeel Centrum om de Dam en het Damrak op te schonen.

De toezichthouders houden naast de levende standbeelden ook straatartiesten, illegale taxi's en koetsjes die verkeershinder veroorzaken in de gaten. Ook worden rondom de Bijenkorf fietscoaches ingezet. Op de Dam en het Damrak is het met name in de weekeinden en op koopavonden een chaos van her en der geparkeerde fietsen. Dit levert volgens stadsdeel Centrum een onoverzichtelijke en potentieel gevaarlijke situatie op voor het winkelend publiek.

De inzet van fietsstewards moet hier verandering in brengen. Zij kunnen fietsers verwijzen naar de verschillende fietsparkeervoorzieningen rondom de Dam en het Beursplein. Met de proef met extra toezichthouders en fietsstewards wil stadsdeel Centrum op korte termijn de overlast aanpakken. Voor de langere termijn wil het stadsdeel een 'Gebruiksvisie' opstellen en daarmee het evenementenbeleid aanscherpen, de straatartiesten en muziek reguleren en het aantal hotdogkraampjes verminderen.

Lees vandaag meer in Het Parool.