Amsterdam Bewaar

Leven is in New York het prettigst

Europese en Amerikaanse steden zijn het volgens het onderoek van de Citigroup de aangenaamste in de wereld, Amsterdam komt op de zeventiende plaats.
Europese en Amerikaanse steden zijn het volgens het onderoek van de Citigroup de aangenaamste in de wereld, Amsterdam komt op de zeventiende plaats. © AFP

In welke wereldstad leef je het prettigst? Volgens de Amerikaanse Citigroup is dat New York, Londen, Singapore, Hong Kong of Parijs. En in die volgorde. Amsterdam is met enkele andere Europese steden verder uit beeld geraakt tussen de mondiale hotspots.

De 120 steden die de Economist Intelligence Unit (EIU) van Citigroup onderzocht op 'leefbaarheid', zijn goed voor bijna een derde van de wereldeconomie. Ze leveren 29 procent van het inkomen, het bruto nationaal product. De index werd deze week gepubliceerd door het Amerikaanse weekblad The Economist.

Amsterdam komt op de zeventiende plaats, drie plaatsen achter Genève, als het gaat om een 'over-all score'. Berlijn staat op de 31ste plaats, Rome om de vijftigste. In de sub-scores per onderdeel doet Amsterdam het wisselend.

Eén van de belangrijkste factoren is human capital, waarbij het gaat om talentvolle en goed opgeleide burgers. In dat rijtje doet Amsterdam het met een 28ste plaats zeer matig.

Maar ook op het gebied van milieu en natuurlijke gevaren moet Amsterdam met een 43ste plaats veel andere steden voor zich dulden. Als het gaat om 'institutionele effectiviteit', komt Amsterdam op de 29ste plaats. De stad wordt nogal bureaucratisch bevonden. Wordt de loep onder sociale en culturele structuur gelegd, dan haalt Amsterdam de zestiende plaats.

In de categorie physical capital, waarbij het ook gaat om zaken als monumenten, staat Amsterdam gedeeld eerste met Vancouver, Tokyo, Stockholm, Singapore, Melbourne, Hongkong en Hamburg. Als financiële stad komt Amsterdam op een gedeelde tiende plaats. De categorie global appeal, wereldwijde aantrekkingskracht, leverde Amsterdam de niet onverdienstelijke zevende plaats op.

Bij de toetsing speelde onder andere ook de mening van tien vooraanstaande stedendeskundigen, burgemeesters en topondernemers een rol.

Steden worden wereldwijd steeds belangrijker, stelt de EIU. Daarbij wordt gewezen op het feit dat er sinds kort meer mensen in steden wonen, dan daarbuiten. Bovendien leveren de steden meer dan tachtig procent van het inkomen.

De VS en Europa leveren de meest competitieve steden van de wereld, hoewel de infrastructuur soms wat verouderd is. Ondanks de grote zorgen in de VS en Europa over de financiële crisis, kunnen steden in deze regio's nog gemakkelijk kapitaal, zaken, beurzen, talent en toeristen trekken. En dat zijn precies de zaken, aldus de EIU, die de index in kaart probeert te brengen.

De top dertig van de index wordt vooral gevuld door 24 steden in de VS en West-Europa. De snelstgroeiende Europese stad als het gaat om de bebouwde omgeving is Stockholm, met een groei boven de 3,2 procent tussen 2010 en 2016, terwijl andere steden 3 procent of minder groeien. De groei van Azië wordt fors gereflecteerd in de index. Aziatische steden domineren vooral in de index die de economische sterkte uitdrukt.

Verder stelt de EIU dat de economische groei van landen en regio's het best tot uiting komt in de groei van middelgrote steden. Tekenend is, aldus het rapport, dat alleen China al 150 steden kent met meer dan een miljoen inwoners. (Ton Damen)