Binnenland Bewaar

Vrachttram dreigt er niet te komen

Het bedrijf zegt de 5,6 miljoen euro nodig te hebben om de gemeente tramsporen te laten aanleggen en een overslagstation te bouwen. Foto GPD/Harmen de Jong
Het bedrijf zegt de 5,6 miljoen euro nodig te hebben om de gemeente tramsporen te laten aanleggen en een overslagstation te bouwen. Foto GPD/Harmen de Jong © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het vrachttramproject CityCargo loopt gevaar. Het bedrijf dat de vrachttram in de stad wil laten rijden, zegt de financiering niet rond te krijgen, omdat de gemeente niet 5,6 miljoen euro wil voorfinancieren.

Het bedrijf zegt de 5,6 miljoen euro nodig te hebben om de gemeente tramsporen te laten aanleggen en een overslagstation te bouwen. ''De tramsporen worden eigendom van de gemeente,'' zegt Jupijn Haffmans van CityCargo.

Omdat de tramsporen uiteindelijk eigendom van de gemeente worden, is het voor het bedrijf lastig de 5,6 miljoen euro te vinden die het bedrijf de gemeente voor het aanleggen van de sporen moet betalen. Investeerders voelen er weinig voor geld uit te trekken voor tramrails van de gemeente.

Het vrachttramproject is inmiddels al een half jaar uitgelopen. Dat heeft het bedrijf 1,2 miljoen euro gekost. Die vertraging kwam volgens CityCargo vooral door trage besluitvorming bij de gemeente.

Tot dusver heeft CityCargo de overige financiering, 69 miljoen euro, rond, met investeerders als Nuon en de Rabobank.

De gemeente zegt nooit afgesproken te hebben de zaak voor te financieren. Wel zou zij een verzoek van CityCargo in overweging nemen. ''Maar we hebben nu nog te veel vragen die niet beantwoord zijn. Financiering is op dit moment niet aan de orde,'' aldus een woordvoerder van de gemeente.

''Als ze maanden bij dat standpunt blijven, moeten we overwegen ermee te stoppen,'' aldus Haffmans. ''Het kan niet zo zijn dat we blijven wachten op geld. De vertraging kost veel te veel.''
Het project heeft al negen miljoen euro gekost. Dat bedrag kan als verloren worden beschouwd op het moment dat CityCargo met het vrachttramproject stopt. Haffmans: ''Er moet nú iets gebeuren. Wij zijn er in elk geval klaar voor.'' (HET PAROOL)