Amsterdam Bewaar

Veiling tapijt Tuschinski brengt 11.000 euro op

© anp
© anp © UNKNOWN

Het enorme tapijt in de bekende Amsterdamse bioscoop Tuschinski heeft tijdens een veiling in totaal 11.000 euro opgebracht. Dat maakte Pathé vandaag bekend. De opbrengst gaat naar de Anne Frank Stichting.

De bioscoop had het tapijt voor de veiling in 34 stukken opgedeeld. Liefhebbers konden bieden op delen variërend van een vierkante meter tot 3 bij 2,5 meter. Maar liefst 163 personen deden ten minste één bod. De hoogste biedingen waren 875, 850 en 775 euro.

De vloerbedekking in de hal van de bioscoop was na zo'n 28 jaar aan vervanging toe. In al die jaren hebben vele filmsterren over het 130 vierkante meter grote tapijt gelopen, onder wie Colin Firth, Hugh Grant, Carice van Houten, Rutger Hauer en Renée Zellweger.

Het vloerkleed kostte in 1984 25.000 gulden. Het nieuwe, handgeknoopte tapijt uit India arriveert vrijdagochtend in alle vroegte. Het moest, gezien de monumentale status van de bioscoop, voldoen aan de eisen van 90 jaar geleden.

Tuschinski opende in 1921 de deuren. Zo is de nieuwe vloerbedekking onder meer voorzien van dezelfde tekening, dezelfde kleuren en is het handgeknoopt in één deel met dezelfde knoop- en woldikte.