Binnenland Bewaar

'Sportvliegtuigje botste bijna met 2 passagiersvliegtuigen'

FOTO ONDERZOEKSRAAD
FOTO ONDERZOEKSRAAD © UNKNOWN

Een sportvliegtuigje is vorig jaar bijna in botsing gekomen met twee passagiersvliegtuigen die wilden landen op Schiphol. De piloten konden de botsingen met het vliegtuigje ternauwernood voorkomen door snel te stijgen.

Dat blijkt vandaag uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het sportvliegtuigje staat geregistreerd onder PH-BZN. Het zou gaan om het vliegtuig van oud-BZN-bassist Jan Tuijp. Uit gegevens van de inspectie blijkt dat Aerotuijp eigenaar is van het toestel. De Onderzoeksraad kan niet zeggen wie het vliegtuig bestuurde, want ze gaat nooit in op individuen.

Het incident vond plaats op 6 augustus 2010 in het luchtruim van Schiphol. Piloten van een Boeing zagen hoe een klein vliegtuig op ongeveer dezelfde hoogte in hun richting vloog. Bijna gelijktijdig kregen zijn een automatische waarschuwing voor een mogelijke botsing. De toestellen kruisten elkaar met een hoogteverschil van circa 30 meter.

Ook een tweede toestel dat wilde landen op Schiphol brak de nadering van luchthaven af. De piloten klommen weer en landden later op een andere landingsbaan. De luchtverkeersleiding besloot ook ander luchtverkeer te laten landen op een andere baan.

Volgens de Onderzoeksraad vloog het sportvliegtuigje zonder toestemming vlakbij Schiphol. Er was evenmin radiocontact met de luchtverkeersleiding.

Tuijp was niet bereikbaar voor commentaar.

> Lees hier het volledige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid