Trending Bewaar

Op weg naar wereldrecord met een ligfiets

Op weg naar wereldrecord met een ligfiets
© UNKNOWN

Een ligfiets, aerodynamische kap eromheen en ex-schaatser Jan Bos als fietser. Hiermee gaat het team van de TU Delft en VU Amsterdam proberen het wereldsnelheidsrecord op de fiets te verbreken. Het huidige record staat op 133 km per uur, Bos denkt dat hij 140 km per uur moet kunnen halen. Het team waarmee de wedstrijd volgend jaar september wordt verreden, werd vandaag in Amsterdam gepresenteerd.

Het team van de twee universiteiten deed dit jaar voor het eerst mee aan de wedstrijd die in de Amerikaanse staat Nevada wordt verreden. Ze wonnen, maar het wereldrecord van 133 km per uur werd niet verbroken. 'De fiets wordt nu aangepast om nog sneller te gaan. Zo is de neus spitser waardoor de luchtweerstand minder is. Ook maken de trappers geen ronde beweging, zoals bij een normale fiets, maar een elliptische. Op die manier kan er meer kracht gezet worden', aldus teamleider Paul Denissen.

Het team bestaat uit vier renners die op twee verschillende onderdelen meedoen: maximale snelheid en de grootste afstand in een uur tijd. Het uurrecord staat op 92 kilometer. De recordpoging gaat om fietsen op eigen kracht; de fiets wordt bijvoorbeeld niet eerst voortgetrokken door een racewagen.

Uit een computersimulatie van de nieuw te vormen fiets, werd berekend dat een snelheid van 140 km per uur mogelijk moet zijn. Een flinke uitdaging voor oud-olympisch kampioen Bos. 'Aan de fiets zal het niet liggen, het komt op mijn kracht aan.' Het is vooral de houding waar de ex-schaatser aan moet wennen. 'Met schaatsen ben ik gewend voorover te hangen, nu lig ik op de fiets. Maar in de paar maanden dat ik nu train, merk ik dat ik de techniek snel oppak.' Hij is serieus met de training bezig. 'Ik heb een trainingsfiets in mijn woonkamer staan en iedere dag zit ik daar ten minste een uur op.'