Amsterdam Bewaar

Massale sloop voor leegstaande kantoren

De laatste resten van het Post CS-gebouw. Archieffoto © Bart Koetsier
De laatste resten van het Post CS-gebouw. Archieffoto © Bart Koetsier © UNKNOWN

De helft van de kantoren die in Amsterdam leegstaan, moet worden gesloopt en bedrijfsterreinen moeten worden 'teruggegeven aan de natuur'.

Volgens de gemeentelijke kantorenloods Paul Oudeman moet van de 1,3 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorvloer de helft worden gesloopt. Bij de andere helft moet worden gekeken of er hotels of woningen van gemaakt kunnen worden; zo niet, dan moeten ook deze gebouwen verdwijnen.

Oudeman krijg steun van wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke ordening). ''Eigenaren zullen voor miljarden euro's moeten afwaarderen. Het kan niet zo zijn dat we ze financieel belonen voor jaren wanbeleid. Zíj moeten op de blaren zitten. De luchtbellen móeten worden doorgeprikt. Dat is pijnlijk, dat is vervelend, maar het is ook nodig.''

Van Poelgeest wil via de rechter eigenaren dwingen hun bezit af te waarderen en huren te verlagen, zodat een andere functie in zicht komt. Hij wil daartoe eenzijdig bestemmingsplannen wijzigen om zo een proefproces uit te lokken. (Herman Stil)

Lees vandaag het interview met Maarten van Poelgeest in Het Parool: 'Luchtbel móet worden doorgeprikt'