Binnenland Bewaar

Trafigura krijgt boete van 1 miljoen euro

Personeel in Ivoorkust ruimt het afval op. ANP
Personeel in Ivoorkust ruimt het afval op. ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Oliebedrijf Trafigura heeft vrijdag van de rechtbank in Amsterdam een boete van 1 miljoen euro opgelegd gekregen voor het uitvoeren van gevaarlijk scheepsafval naar Ivoorkust. Ook neemt de rechtbank het bedrijf kwalijk dat het afval in Amsterdam werd afgeleverd bij afvalverwerker APS zonder het schadelijke karakter ervan te vermelden. Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 2 miljoen euro geëist.

Het afval, afkomstig van de wassing van een lading nafta, was aan boord van het door Trafigura gehuurde schip Probo Koala, dat in de zomer van 2006 in de Amsterdamse haven aanmeerde. Afvalverwerker APS pompte een deel van het scheepsafval uit het schip, maar stopte daarmee toen zich ernstige stank ontwikkelde. Uiteindelijk heeft het bedrijf de zogenoemde slops teruggepompt. Een paar dagen later vertrok de Probo Koala en werd het afval na omzwervingen in de Ivoriaanse stad Abidjan afgeleverd en door een lokaal verwerkingsbedrijf gedumpt.

De autoriteiten in Ivoorkust zeggen dat door het afval tienduizenden mensen gezondheidsklachten hebben gekregen en er zestien door zijn overleden. Trafigura bestrijdt dat. Ook benadrukte het bedrijf dat de Ivoriaanse afvalverwerker zich buiten haar medeweten op die manier van het afval heeft ontdaan.

De rechtbank vindt dat Trafigura nu net heeft gedaan wat internationale verdragen proberen te voorkomen: dat afval naar de Derde Wereld wordt geëxporteerd en het milieu wordt aangetast. Hoewel Trafigura volgens de rechtbank heeft erkend dat de slops ernstige milieuvervuling hebben veroorzaakt, is het in het West-Afrikaanse land afgeleverd zonder dat is onderzocht of het in Abidjan wel op de juiste manier kon worden verwerkt.

Omdat Trafigura het afval in Nederland niet op de consumentenmarkt heeft gebracht, maar aan een erkende afvalverwerker heeft aangeboden, legde de rechtbank een boete op van 1 miljoen euro in plaats van de geëiste 2 miljoen. In Nederland zijn het milieu en de volksgezondheid niet in gevaar geweest. Ook is het bedrijf vrijgesproken van valsheid in geschrifte.

Trafigura in beroep
Trafigura tekent zo goed als zeker hoger beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank. Volgens een van Trafigura's advocaten, Mischa Wladimiroff, is het noodzakelijk dat het gerechtshof zich buigt over de vraag welk verdrag moet worden gehanteerd. De rechtbank heeft zich gebaseerd op onder meer het zogeheten EVOA-verdrag, dat uitvoer van afval naar de Derde Wereld verbiedt.

Volgens Wladimifoff moet er bij de beoordeling van het handelen van Trafigura worden uitgegaan van andere verdragen. De raadsman toonde zich voor het overige tevreden over het feit dat de rechtbank Trafigura op een enkel onderdeel (het plegen van valsheid in geschrift) heeft vrijgesproken. (ANP)