Amsterdam Bewaar

Camera luistert ook af

De camera's bij de  Ticket Service op het centraal station luistert ook mensen af. Foto Marc Driessen
De camera's bij de Ticket Service op het centraal station luistert ook mensen af. Foto Marc Driessen © UNKNOWN

AMSTERDAM - Op verschillende openbare plaatsen in de stad worden zogeheten afluistercamera's gebruikt om gesprekken op te vangen. Doel van de apparatuur is agressie onder het publiek de kop in te drukken voordat die ontaardt in geweld.

Het detectiesysteem (genaamd Sigard) is door technologiebedrijf Sound Intelligence ontwikkeld voor plaatsen met een hoog risico op incidenten. Het wordt in Amsterdam inmiddels gebruikt op het Centraal Station, in winkelcentrum Buikslotermeerplein en bij bushaltes in de omgeving in Noord en bij de Heineken Music Hall in Zuidoost.

Het Sigardsysteem analyseert geluiden, zoals gesprekken. Zodra sprake is van agressie geeft het een alarmsignaal. Dan worden beeldcamera's ingeschakeld en kunnen beveiligers of de politie aan de hand van geluid en beeld bekijken of moet worden ingegrepen. Het detectiesysteem is niet onomstreden. Kort geleden bleek dat in het centrum van het Britse Coventry zeven 'afluistercamera's' hangen, waarna werd gesproken van Big Brother-toestanden.

Collegepartij GroenLinks vreest de gevolgen voor de privacy. Op zijn minst moeten de bordjes die voorbijgangers attent maken op het cameratoezicht, ook waarschuwen voor de geluidsregistratie, vindt fractievoorzitter Marieke van Doorninck. (BART MIDDELBURG, BART VAN ZOELEN )

Vandaag in Het Parool: Lang leve de afluistercamera