Binnenland Bewaar

Huldiging Oranje vlekkeloos verlopen

Honderdduizenden mensen uit het gehele land kwamen naar Amsterdam om het Nederlands elftal te huldigen. Zelfs de burgemeester werd, tot zijn eigen verbazing, niet uitgefloten. Foto ANP
Honderdduizenden mensen uit het gehele land kwamen naar Amsterdam om het Nederlands elftal te huldigen. Zelfs de burgemeester werd, tot zijn eigen verbazing, niet uitgefloten. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM -Meer dan een half miljoen mensen op de been. Nul arrestaties. De huldiging van het Nederlands elftal in Amsterdam voor de tweede plaats op het WK voetbal verliep gisteren vrijwel rimpelloos.

''Het ligt in de lijn van alle wedstrijden van Oranje. Zo hoort het bij een dergelijk volksfeest,'' aldus de politie. ''Mensen hebben er een feest van gemaakt door onder meer voorzichtig te zijn met alcohol.''

De net benoemde burgemeester Eberhard van der Laan zal het waarschijnlijk niet nog een keer meemaken dat de stad zonder echte incidenten wordt overspoeld met mensen. Van der Laan: ''Met je neus in de boter vallen kreeg voor mij een nieuwe betekenis. Het was een ongelooflijk feest. Mij was verteld dat iedere burgemeester wordt uitgefloten. Zelfs dat gebeurde niet! Mensen bedankten mij dat de gemeente het feest had georganiseerd.''

Van der Laan weet niet of Amsterdam voor een bijdrage aan de kosten zal aankloppen bij de KNVB, die aan de huldiging veel geld verdiende door uitzendrechten te verkopen. ''Ik weet niet of dat zal gebeuren. We zijn goede partners en dat willen we zo houden. Bovendien heeft Amsterdam veel goodwill gewonnen en is in de stad veel omgezet.'' De gemeenteraad zal volgens de burgemeester 'een secuur overzicht' van de kosten van het festijn krijgen.

Was een tweede plaats van de voetballers zo'n huldiging waard? Van der Laan: ''Ik zeg volmondig ja. Het bewijs lag gisteren op straat.''

Na de boottocht verzamelden zich rond half zes ongeveer 200.000 mensen op het Museumplein. Onder hen waren mensen die eerder langs de gracht hadden gestaan.

Informatieborden in de stad gaven aan dat het plein toen vol was. Dit was om mensen te weerhouden ook naar het plein te gaan. Tijdens de verloren WK-finale van Nederland tegen Spanje stonden zondagavond 180.000 mensen op het plein.

Het Amsterdamse politiekorps, dat assistente kreeg van een groep Belgische collega's en 150 Rotterdamse stadswachten, zette 1800 agenten in. Daarnaast waren er zevenhonderd toezichthouders en tweehonderd verkeersregelaars actief.

Voetbalhooligans lieten zich bij de huldiging niet zien. Dat is niet vreemd, want Oranje blijft het domein van de 'normale' voetbalsupporter. Hardekernsupporters grijpen over het algemeen wedstrijden van hun eigen club aan om te rellen.

Ook het alcoholverbod dat de Nederlandse Spoorwegen instelden voor treinen en stations zal hebben meegeholpen aan de incidentenschaarste. De NS schat ruim 40.000 supporters te hebben vervoerd. De aan- en afvoer van supporters verliep zonder problemen, al veroorzaakte een defecte bovenleiding voor vertraging voor treinen richting Schiphol.

Tijdens de rondvaart van Oranje sprongen ongeveer 130 mensen in het water. De brandweer moest één zwemmer helpen aan de kant te komen. Woonboten werden niet beschadigd, aldus de gemeente die gisteren al woonbooteigenaren had gebeld om te vragen of alles goed was gegaan.

De stadsreinigers hadden woensdagmorgen om half tien de Herengracht alweer schoongemaakt. Ze hoopten vanmorgen dat ook de rotzooi op het Museumplein vandaag verdwenen zou zijn.

De GVB reed volgens een Koninginnedagdienstregeling'. Het vervoer was gratis, ook om te voorkomen dat mensen die geen ov-chipkaart hadden, de doorstroming zouden doen stokken. (HET PAROOL)