Binnenland Bewaar

Bank ten Cate slaat grote slag

De laatste traditionele zelfstandige bank voor rijke mensen neemt 450 klanten over van het grote Delta Lloyd. Foto ANP
De laatste traditionele zelfstandige bank voor rijke mensen neemt 450 klanten over van het grote Delta Lloyd. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Bank ten Cate uit Amsterdam, één van de kleinste banken in de stad, heeft een grote slag geslagen. De laatste traditionele zelfstandige bank voor rijke mensen neemt 450 klanten over van het grote Delta Lloyd.

De ene na de andere bank voor rijke particulieren valt in handen van grote buitenlandse partijen, maar Bank ten Cate aan de Herengracht zweert bij zelfstandigheid en groeit liever op eigen kracht. De kleine bank neemt het onderdeel van verzekeraar Delta Lloyd over dat zich bezighield met bankieren voor vermogende mensen.

''Wij kwamen negen maanden geleden iemand van Delta Lloyd tegen en merkten dat onze banken bij elkaar passen,'' zegt Egbert ten Cate, naamgever van Bank ten Cate.

Hierdoor groeit Bank ten Cate in één klap van duizend tot bijna vijftienhonderd klanten. Ook komen er negen bankiers over van Delta Lloyd. Het klassieke grachtenpand telt nu 38 medewerkers. De bank is oorspronkelijk opgezet voor de rijke textielfamilie Ten Cate. Klanten, meestal ondernemers, bestuurders van grote bedrijven of 'oud geld', moeten minimaal een half miljoen euro inleggen.

Ten Cate is nog zelfstandig en dat is bijzonder voor een vermogensbank. De concurrenten aan de Amsterdamse grachten zijn grotendeels in handen van grote partijen, Van der Hoop ging ten onder.

Egbert ten Cate gelooft niet in grote conglomeraten. ''Het is makkelijker het vakmanschap van veertig mensen in de gaten te houden dan van vierhonderd.''? (MICHIEL COUZY)