Binnenland Bewaar

Muidertoren verkocht voor herstel

De brand van de Muiderkerk in 1989. Alleen de toren is gered. Foto ANP
De brand van de Muiderkerk in 1989. Alleen de toren is gered. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Voor het symbolische bedrag van één euro komt de Muidertoren in handen van bouwbedrijf M.J. De Nijs en zonen. Restauratie door leerlingbouwvakkers en herbestemming moeten de toren van verder verval redden.

Samen met architectenbureau J. van Stigt ontfermt De Nijs zich over het herstel van de Muidertoren aan de Linneausstraat (Oost). De werkzaamheden beginnen in september. De Nijs, die de toren overneemt van de Protestantse Kerk Amsterdam, maakt van de toren een tijdelijke leerlingbouwplaats.

Bij de brand die in 1989 de Muiderkerk (uit 1892) verwoestte, bleef alleen de toren gespaard. Een kerkgebouw keerde terug op haar oude locatie in de vorm van een nieuwe aanbouw, maar de toren raakte in verval. De kerkgemeenschap heeft geen geld om de toren te herstellen.

In het bovenste deel van de toren is de brandschade uit 1989 nog steeds zichtbaar. Verder is er vooral sprake van achterstallig onderhoud: metselwerk moet hersteld worden en vuil verwijderd. Dit zijn klussen die leerlingbouwvakkers, onder toezicht, gaan uitvoeren.

De bedoeling is dat in de vijf of zes te realiseren ruimtes in de toren huurders komen. Met de opbrengsten kan de toren in de toekomst onderhouden worden. Het bouwbedrijf maakt er verder geen winst op. ''Het liefst willen we gebruikers die iets met renovatie of herstel te maken hebben,'' vertelt Camiel Honselaar, projectleider bij De Nijs, ''een architectenbureau bijvoorbeeld.''

De plannen voor de herbestemming zijn nog niet definitief. Er is een idee voor een viewpoint in de bovenste ruimte van de toren, waarvandaan bezoekers over de stad kunnen uitkijken. Eventueel komt er een loket waar mensen terecht kunnen met vragen over het beheer en herstel van erfgoed. (HET PAROOL)