Binnenland Bewaar

Projectbureau metro Amstelveen opgeheven

Het moderniseren van sneltram 51 is veel goedkoper dan een nieuwe metrolijn. © Floris Lok
Het moderniseren van sneltram 51 is veel goedkoper dan een nieuwe metrolijn. © Floris Lok © UNKNOWN

De laatste kans op een metro naar Amstelveen is verkeken, nu de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes het gemeentelijke projectbureau Amstelveenlijn heeft opgeheven.

Volgens ingewijden hangt de drastische ingreep samen met het schijnbaar onverwoestbare geloof van het projectbureau in een metro voor Amstelveen, ondanks de hoge kosten.

Op het projectbureau, waaraan in totaal 9,5 miljoen euro is besteed, moesten ambtenaren en externe adviseurs onderzoeken of Amstelveen na de ingebruikname van de Noord/Zuidlijn, beoogd voor 2017, een metro krijgt of net als nu een sneltram. Uit een door Wiebes afgedwongen kosten-batenanalyse bleek dit voorjaar dat het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Amstelveen in feite onbetaalbaar is.

Veel goedkoper is het moderniseren van de bestaande sneltram (lijn 51). Toch hield het projectbureau vast aan een verlengde Noord/Zuidlijn, zoals blijkt uit een artikel in het laatste nummer van OV Magazine. Volgens ingewijden vormden dit soort geluiden reden voor Wiebes om in te grijpen.

Lees het uitgebreide artikel vandaag in Het Parool