Amsterdam Bewaar

58 coffeeshops te dicht bij middelbare scholen

Een derde van coffeeshops die te dicht bij scholen gevestigd zijn, bevindt zich in Amsterdam. © ANP
Een derde van coffeeshops die te dicht bij scholen gevestigd zijn, bevindt zich in Amsterdam. © ANP © UNKNOWN

Vorig jaar waren 58 coffeeshops in Nederland binnen een afstand van 350 meter van een school voor voortgezet onderwijs gevestigd. Dit komt neer op 9 procent van alle coffeeshops.

Een derde hiervan bevindt zich in Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd.

In het regeerakkoord is opgenomen dat coffeeshops op minimaal 350 meter van een school moeten liggen. Nederland telde in 2010 ruim 650 coffeeshops. De provincies Noord- en Zuid-Holland hebben de meeste coffeeshops.

Flevoland, Zeeland en Drenthe hebben samen nog geen 3 procent van alle coffeeshops binnen hun grenzen. Ook omgerekend naar aantal coffeeshops per 100.000 inwoners zijn deze drie provincies hekkensluiters.

De 58 die zich nog binnen die straal bevinden, 'zullen daar dus weg moeten', stelde minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in een reactie. Scholen en coffeeshops is volgens haar een slechte combinatie. 'Dit kabinet wil niet dat de onderwijscarrière van leerlingen in rook op gaat.'