AMSTERDAM - Twee leden van de Nationale Reserve hebben een vrije dag genomen om alle spullen van woningloze studenten naar het sportcentrum aan de De Boelelaan in Amsterdam te brengen, waar nachtopvang voor de nieuwkomers is geregeld.

Met koffer en al zijn ze in Amsterdam aangekomen, maar nog zonder slaapplek. De introductieweek is vandaag begonnen, maar daar is de woningnood onder studenten niet mee opgelost.

In het Universitair Sport Centrum (USC) van de UvA aan de De Boelelaan in Buitenveldert hebben 839 studenten tijdelijk onderdak gevonden. Anniek Boeijinga van het USC: ''Sommige studenten komen van ver en niet iedereen heeft kennissen in Amsterdam, en de feesten duren tot laat. Dan kun je in de problemen komen met het openbaar vervoer.''

De Hogeschool van Amsterdam noteerde vorige week 11.637 voorlopige inschrijvingen, de Universiteit van Amsterdam 5958 en de Vrij Universiteit 4500. Volgende week worden de definitieve cijfers bekend.

Ook is het nog te vroeg voor een schatting hoeveel dakloze studenten aan hun eerste jaar zijn begonnen, maar volgens Boeijinga is het aantal aanmelding voor de opvang in het USC vergelijkbaar met andere jaren. Het USC organiseert woensdag 'Get a room': een quiz in het Amsterdamse Bos, waarbij drie studentenkamers aan de winnaars worden weggegeven. (HET PAROOL)