Binnenland Bewaar

Politieschot kan Maffe Marathon niet verstoren

De zij-ingang van De Bijenkorf in Amsterdam wordt donderdag afgesloten met politielinten. Foto ANP
De zij-ingang van De Bijenkorf in Amsterdam wordt donderdag afgesloten met politielinten. Foto ANP © UNKNOWN

Een man met een groot mes probeerde een koffer te stelen uit de Bijenkorf. De politie schoot hem in zijn been. Dat was schrikken, maar de koopjesjacht ging gewoon door. 

De halve begane grond mag afgezet zijn - de tassenafdeling, het deel waar de sieraden blinken in de vitrines, de make-uphoek - maar dat heeft allemaal weinig invloed op de koopwoede van de cliëntèle van de Bijenkorf. Het zijn de Maffe Marathondagen, dus de vrouwen van middelbare leeftijd graaien gretig door in de schappen met kledingstukken en de bijbehorende accessoires. De roodwitte linten tegen hun ruggen deren hen niet.

'Twee knallen, keihard'
Een ooggetuige legt even verderop aan de pers uit wat hij net 'vanaf een paar meter' heeft zien gebeuren, even voor het middaguur. Een man met een groot mes had een koffer gepakt en dacht daar wel mee weg te komen. Hij bedreigde een beveiliger die hem wilde tegenhouden. Hij kwam niet weg en bleef enigszins verward heen en weer lopen met dat mes, 'rustig, niet wild en schreeuwend of zo'. Er kwamen twee agenten, de man weigerde zijn mes te laten vallen, een agent schoot hem in zijn been. ''Twee knallen, keihard. Die man viel op de grond en is alsnog gearresteerd.''

Terwijl de neergeschoten man per ambulance naar een ziekenhuis wordt gebracht, spant de politie haar roodwitte linten en sluit ze de ingang aan het Damrak af. Politie en rijksrecherche zetten zich aan het sporenonderzoek, beveiligers van de Bijenkorf proberen publiek en pers op afstand te houden.

Een moeder houdt een truitje op voor haar dochter. Leuk? Leuk. Passen? Passen!

Ook dit truitje kan nog wel bij de andere over de arm, voordat moeder en dochter hun gang naar de paskamers maken, met een bescheiden boogje om de reuring op 'de plaats delict'. Wie zich laat storen door een schietpartij, zou ook niet geschikt zijn voor de Maffe Marathondagen. (PAUL VUGTS)