Amsterdam Bewaar

Vlagkunst: buurt wint

Samen met de stadsdeelwethouder kunst & cultuur Dennis Straat presenteert Daniel Buren zijn ontwerp voor het kunstwerk in de Bogortuin aan de buurtbewoners tijdens een bewonersavond op dinsdag 30 maart in de Kompaszaal aan de KNSM-laan 311. Foto Amaury Miller
Samen met de stadsdeelwethouder kunst & cultuur Dennis Straat presenteert Daniel Buren zijn ontwerp voor het kunstwerk in de Bogortuin aan de buurtbewoners tijdens een bewonersavond op dinsdag 30 maart in de Kompaszaal aan de KNSM-laan 311. Foto Amaury Miller © UNKNOWN

AMSTERDAM - Zeeburg heroverweegt, na de vele protesten uit de buurt, het plaatsen van het kunstwerk met zestig vlaggenmasten in de Bogortuin op het Java-eiland. Mogelijk wordt de Kop van Java het alternatief.

Afblazen van het project is ook een mogelijkheid.

In de jaren negentig werd bepaald dat in de Bogortuin een kunstwerk met 'internationale uitstraling' moest komen. Vorige maand koos het stadsdeel uit drie ontwerpen voor To see which way the wind blows, het werk van de beroemde Franse kunstenaar Daniel Buren. Kosten: 285.000 euro.

De buurt was er niet gelukkig mee. Om de acht meter een paal van dertien meter hoog maakt een potje voetbal behoorlijk lastig.

En ook picknicken tussen de 'plaspalen' en wapperende windzakken zagen de bewoners niet zitten.

De bewonersavond die dinsdag werd georganiseerd en waarbij ook de Franse kunstenaar aanwezig was, trok honderden omwonenden. Een overgrote meerderheid was pertinent tegen de komst van het kunstwerk in de Bogortuin en kwam met een hele reeks bezwaren. Vooral over de afwezigheid van een fatsoenlijke inspraakprocedure waren de bewoners niet te spreken.

Nu blijkt het stadsdeel dan toch gevoelig voor de kritiek. ''Veel buurtbewoners hebben te kennen gegeven het kunstwerk wel mooi te vinden, maar ze zien de Bogortuin niet als een geschikte plek,'' aldus het stadsdeel. Daarom wordt nu gezocht naar alternatieven.

Tot de mogelijkheden behoort tevens het tijdelijk plaatsen van het kunstwerk, zoals kunstenaar Buren aanbood.

Ook tegenover het plaatsen van zijn werk op de Kop van Java staat hij niet negatief.

Maar, vertelt Henk de Vroom, lid van de adviescommissie: ''Het kunstwerk kan niet zomaar verplaatst worden. De kunstenaar zal de situatie opnieuw moeten bestuderen en het kunstwerk daarop aanpassen.''

Omdat de Kop een evenemententerrein is, waar nogal eens concerten worden georganiseerd, zullen de masten demontabel gemaakt moeten worden. (HET PAROOL)