Binnenland Bewaar

D66 A'dam stapt uit collegebesprekingen

Ageeth Telleman. Foto Jean-Pierre Jans
Ageeth Telleman. Foto Jean-Pierre Jans © UNKNOWN

AMSTERDAM - D66 in Amsterdam stapt uit de besprekingen met de PvdA over een nieuw stadsbestuur. Reden is dat PvdA-leider Lodewijk Asscher is benoemd tot waarnemend burgemeester. Eerder deze week maakten D66 en PvdA nog bekend samen de spil te willen vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Fractievoorzitter Ageeth Telleman zei vrijdagmiddag dat de benoeming een voorbeeld is van achterkamertjespolitiek en machtsvertoon aan de kant van de PvdA, de grootste partij in Amsterdam. Dat zijn zaken waar haar partij juist fel op tegen is.

''Het is schokkend om te merken dat de republiek Amsterdam kennelijk eigendom is van de PvdA'', aldus Telleman. ''De PvdA heeft op regenteske wijze het eigen belang vooropgesteld.''

 Volgens de politica heeft oud-burgemeester Job Cohen zijn opvolger ''op koninklijke wijze'' aangewezen. Cohen vroeg Asscher zich beschikbaar te stellen als waarnemend burgemeester.

D66 pleitte tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen regelmatig voor een meer open bestuurscultuur in Amsterdam. Telleman zei dat ze dat ook tijdens de besprekingen over een nieuw college regelmatig heeft benadrukt. Volgens haar heeft de PvdA nu echter laten zien daar geen boodschap aan te hebben.

Telleman zei niet uit te sluiten terug om de tafel te gaan met de PvdA als Asscher zou besluiten toch geen waarnemend burgemeester te worden. ''Als dat niet zo is, dan gaan wij niet terug aan de onderhandelingstafel met de PvdA.'' (ANP)

Foto Jean-Pierre Jans