Amsterdam Bewaar

Professor geeft resultaat Amsterdamse promovenda weg

Peters promoveerde in maart 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over Nicolaes Witsen.
Peters promoveerde in maart 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over Nicolaes Witsen. © UNKNOWN

GRONINGEN - De Groningse professor Klaas van Berkel heeft het resultaat van twintig jaar wetenschappelijk onderzoek van zijn promovenda Marion Peters uit Amsterdam zonder haar toestemming doorgespeeld aan een ander. Peters vindt dat hij zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan wetenschappelijk wangedrag. Zij heeft een klacht ingediend bij het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit in Amsterdam. Die wordt vandaag behandeld.

Peters promoveerde in maart 2008 aan de Rijksuniversiteit Groningen met een proefschrift over Nicolaes Witsen. Haar promotor was Van Berkel, hoogleraar Geschiedenis na de Middeleeuwen. Haar tweede begeleider was Hans van Koningsbrugge, universitair hoofddocent aan de RUG bij het Instituut voor Noord- en Oost-Europese studies.

In diezelfde tijd promoveerde bij Van Berkel nog iemand op Witsen: Igor Wladimiroff. Van Koningsbrugge en Van Berkel gaven het onderzoek van Peters aan hem door. Peters: ''Dit was tegen mijn zin en achter mijn rug om. Zijn manuscript verkeerde nog in een pril stadium, dat van mij was bijna af. Hij kon dus onbeperkt uit mijn bronnen putten." Volgens Peters heeft haar collega-onderzoeker dat ook enthousiast gedaan waardoor hij binnen veertien maanden kon promoveren, terwijl ze er zelf twintig jaar aan kwijt was.

In 2008 diende ze bij het College van Bestuur van de RUG een klacht in. Een onderzoekscommissie oordeelde in mei vorig jaar dat Van Koningsbrugge onzorgvuldig handelde en adviseerde het College van Bestuur hem een sanctie op te leggen. De universiteit wil vanwege de privacy niet zeggen of dit is gebeurd. Van wangedrag van Van Berkel of Wladimiroff was volgens de commissie geen sprake.

Peters legt zich daar niet bij neer. Zij vindt dat ook Van Berkel verkeerd heeft gehandeld. Volgens haar is de onderzoekscommissie niet in staat objectief te oordelen omdat het aanzien van een hoogleraar van de eigen universiteit in het geding is. Het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit moet nu een oordelen. Van Berkel wil eerst het orgaan zijn werk laten doen en niet reageren. (GPD)