Binnenland Bewaar

Saunaman nu een saunamannetje

De kleine saunaman. Foto Marien van Os
De kleine saunaman. Foto Marien van Os © UNKNOWN

AMSTERDAM - De 'saunaman' is terug op het Weteringcircuit, alleen in een kleinere versie. Geen levensgrote paspop, maar een miniatuurversie zo groot als Barbies vriendje Ken.

Net als zijn voorganger, een levensgrote paspop, zit saunamannetje Ken bovenop een stomende generator met een handdoek om zijn hoofd en heupen geslagen, naast een houten emmertje. Onder de grond wordt gewerkt aan de Noord/Zuidlijn.

Drie weken geleden haalde de politie de grote saunaman naar beneden. Dat gebeurde na telefoontjes van bezorgde passanten die dachten dat de paspop iemand was die bloot in de vrieskou op het hekwerk was geklommen. Sommige van de verontruste bellers dachten aan een zelfdoder.

De opgepakte grote saunaman is nog steeds niet opgehaald en zit bij de afdeling gevonden voorwerpen 'nog steeds op de kast',  zegt politiewoordvoerder Rob van der Veen. De eigenaar kan hem ophalen, maar moet wel - met een aankoopbonnetje van de paspop of een foto van het kunstwerk in de maak, - bewijzen dat de pop van hem is.

De maker van deze 'guerilla-art' is onbekend, zegt ook een woordvoerder van projectbureau Noord/Zuidlijn. ''Wij hebben niets met de saunaman te maken maar hij is buitengewoon welkom. Intrigerend dat de maker onbekend is. Van ons mag hij blijven zitten.''

Politieman Van der Veen verwacht niet dat de miniatuursaunaman een nieuwe golf van telefoontjes zal veroorzaken.

Hij is over de Weteringcircuit gereden en moest goed kijken, laat hij weten. ''Je kunt hem amper zien. Hij is heel klein.'' (HET PAROOL)

Foto's kleine saunaman Marien van Os www.1pictureaday.com