AMSTERDAM - In twee cafés in de Reguliersdwarsstraat die deel uitmaken van het Kooistra-imperium, hebben deurwaarders zaterdagnacht invallen gedaan. De dagomzet werd in beslag genomen. Van het geld zal een ex-werknemer worden betaald die achterstallig loon, vakantiegeld en een ontslagvergoeding tegoed had.

De man werkte vorig jaar in de homocafés April en Arc. Hij stapte verscheidene keren naar de rechter om zijn geld te krijgen van het bedrijf Reguliers bv, dat de horecagelegenheden pachtte van horecabaas Sjoerd Kooistra. Reguliers bv was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Bij de invallen, die werden uitgevoerd door enkele agenten, twee deurwaarders, een hulpofficier van justitie en een sleutelsmid, werd de dagopbrengst in beslag genomen.

''Het in beslag genomen geld was in elk geval voldoende om de vordering van 30.000 euro van mijn cliënt  te voldoen,'' aldus advocaat Peter Wijbrands van Certa Legal.

Invallen komt niet zo vaak

De werknemer liet eerder beslag leggen op de bedrijfsrekening, 'maar dat bood geen soelaas', aldus Wijbrands. ''Daarom hebben we besloten het op deze manier te doen.''

Dit soort invallen komt niet zo vaak voor, zegt Wijbrands. ''Als zo'n inval uitlekt, zit er geen geld in de kassa. Beslag leggen op roerende zaken houdt altijd een risico in.''

Het Openbaar Ministerie meldt dat politie en justitie de deurwaarders slechts assisteerden en dat van 'een strafrechtelijke component' geen sprake is.

Vorige week dreigde de Belgische brouwer Inbev (Dommelsch, Hertog Jan en Jupiler) naar de rechter te stapte omdat Kooistra nog tien miljoen euro zou moeten betalen.

Twee weken geleden kreeg Kooistra het ook al aan de stok met Heineken over vermoede betalingsachterstanden. Heineken dreigde verschillende uitbaters van cafés in Groningen en Amsterdam, waaronder homobar Exit en Club Exit aan de Reguliersdwarsstraat, met ontruiming. ¿(HET PAROOL)