AMSTERDAM - Nu restaurant George W.P.A. zijn deuren heeft geopend, vreest de Concertgebouwbuurt een stortvloed aan nieuwe horeca. ''Voordat je het weet, is het hier een tweede PC Hooftstraat,'' zegt een bewoner.

''Het was hier een prettige, rustige woonbuurt. Nu komen er steeds meer fancy tentjes en winkeltje bij.''

J.M. Jacobson woont in de Jacob Obrechtstraat en heeft zijn wijk zien veranderen. Stadsdeel Oud-Zuid en de gemeente willen meer horeca, maar veel bewoners vinden het wel welletjes zo.

Begin dit jaar kwam Oud-Zuid al met plannen voor horecauitbreiding.

Na veel reacties van verontruste bewoners werd een en ander afgezwakt. De komst van George W.P.A., op de hoek van de Willemsparkweg en de Jacob Obrechtstraat, maakt het verzet alleen maar groter.

Er wordt een hip en snel Amsterdams publiek verwacht, zoals dat van kleine broer Café George. Publiek waar Evelien Verhoef, woordvoerster van de buurt, niet over te spreken is. ''Er komt een soort mensen op af dat echt niets om de buurt geeft. Op de website van Quote werden we al afgeschilderd als rijke trutten.''

Ook de manier waarop het restaurant zijn vergunning kreeg, maakt het niet geliefd. George W.P.A. mocht beginnen op voorwaarde dat de panden waar het restaurant in zit (70-72 en 74), niet zouden worden samengevoegd. Het moest een kleine eetgelegenheid blijven. Bij een inspectie bleek de tussenwand echter te zijn gesloopt, waarna de vergunning werd ingetrokken. Daarop zetten de eigenaren de muur terug en kregen zij een mondelinge gedoogvergunning.

Nu blijkt de wand alsnog gedeeltelijk afgebroken te zijn. Ook voor het metershoge reclamedoek boven de deur aan een steiger is geen toestemming verleend. Verhoef: ''Bij dit soort door BN'ers gesteunde horecagelegenheden doen boetes er niet toe. Het gaat alleen maar om geld verdienen en voorlopig levert dit restaurant gewoon geld op.''

Ook de fractie van GroenLinks in de deelraad windt zich op. Zij eist dat de vergunning wordt ingetrokken. ''Ze proberen ons gewoon te piepelen. Ze houden zich niet aan de afspraken en het stadsdeel doet niets om dit soort brutale ondernemers aan te pakken,'' aldus raadslid Arend Hamstra.

Het stadsdeel heeft inmiddels toegezegd dat het zal optreden, maar de tent sluiten is geen optie. Een gedoogvergunning verlenen is gemakkelijker dan er eentje afpakken.

Hamstra vreest dat ook andere horecagelegenheden zich brutaal zullen opstellen nu George W.P.A. zo veel vrijheid krijgt.

Volgens Jacobson is het levendig zat in zijn straat. ''Donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond staat het plein vol met mensen en dat is helemaal niet erg. Maar de grens is wat ons betreft wel bereikt. Jort Kelder kan hier voor zijn tv-programma nu ook al komen kijken naar grote auto's voor de deur.''

De eigenaren van George W.P.A. waren niet bereikbaar voor commentaar. (JESSE HEIJNIS)