Binnenland Bewaar

Benefiet voor bemanning van partyboot Stubnitz

Foto Uitdragerij
Foto Uitdragerij © UNKNOWN

AMSTERDAM - Weer is feestboot Stubnitz gestrand in het Amsterdamse papierwerk. Het nachtleven zet een benefiet op om 'de boot drijvend te houden' en de bemanning van eten te voorzien. Het schip ligt al twee weken in de Coenhaven, terwijl de exploitant wacht op vergunning voor het NDSM-terrein.

Kapitein Urs Blaser blijft vriendelijk, maar het wordt langzaam aan penibel voor de oude Oost-Duitse vissersboot. Twee weekenden met programmering moesten al worden afgelast omdat de vergunning maar niet rond komt. De kleine financiële buffer is op.

En dat terwijl de Amsterdamse haven zo zijn best heeft gedaan om een speciaal certificaat te maken voor het schip en burgemeester Job Cohen volgens de Stubnitz voor het schip graag een uitzondering maakt op de strenge internationale regels.

Ook stadsdeel Noord laat weten de boot, die in de uitgaansscene als prachtig obscure plek wordt gezien, heel graag te voorzien van de nodige evenementen vergunning. Maar ja, het stadsdeel heeft weer een fiat van de politie nodig, en dat blijft uit. ''We zijn nog in gesprek met de politie over wat er moet gebeuren voordat we een vergunning kunnen afgeven,'' laat een woordvoerder van het stadsdeel weten. De politie zelf doet geen uitspraak over de inhoud van het advies dat gegeven is over de vergunningsaanvraag.

Blaser, die op 9 september met de Stubnitz vanuit Duitsland aankwam in Amsterdam, heeft wel een vermoeden wat er aan de hand is. ''Er zouden de vorige keer dat we hier waren undercoveragenten op een feest zijn geweest die dingen hebben gezien die ze niet goedkeuren.''

Van de politie zelf heeft Blaser niets gehoord, een ambtenaar zei hem dat het ging om het ontbreken van een drugskluis. Die was er volgens Blaser wel. Vorig jaar werd vlak voor oud en nieuw geen vergunning afgegeven voor een feest, vermoedelijk omdat de politie teveel drugs zou hebben gezien op de boot. ''Wat er echt aan de hand is, weten we niet," zegt Blaser. "Het vervelende is dat de politie dat ook niet gedeeld heeft met de buurtregisseur, het stadsdeel of de andere instanties. Nu is er in die maanden zoveel werk verzet om de papieren in orde te krijgen, is er al zoveel geld in gestoken. Dat hadden ze toch ook eerder kunnen zeggen.''

Radio- en evenementenman Roy Avni heeft met zijn organisatie Electronation eerder feesten gegeven op de Stubnitz en is nu bezig met een benefiet voor de boot en de bemanning. ''Urs is heel bescheiden, die wil niet om geld vragen. Maar ze hebben nauwelijks nog iets om eten van te kopen.''

Doel van het benefiet is de boot drijvend te houden en in Amsterdam te houden, en aandacht te vragen voor de situatie. ''We proberen alle organisaties die wel eens wat op de Stubnitz doen, aan het benefiet te verbinden.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

Deze donderdag 24 september, Melkweg, Oude Zaal vanaf 23.30 uur

Website Stubnitz
Bron foto Uitdragerij