Binnenland Bewaar

Amsterdammers in de clinch met Fox News

Bill O'Reilly van Fox News
Bill O'Reilly van Fox News © UNKNOWN

AMSTERDAM - Amerikaanse toeristen in Amsterdam vertellen hoe veilig ze zich voelen. ''Ik heb hier nog geen criminaliteit gezien, je ziet niet eens politie'', zegt een man. ''We voelen ons heel veilig. Daarom vinden we het hier leuk'', vertelt een vrouw.

De Amerikanen zijn te zien in een filmpje dat de Amsterdammers Elian Wils en Robbert Nieuwenhuijs donderdag op YouTube en hun eigen website truthaboutamsterdam.com hebben gezet. Het is een nieuwe zet in een al langer lopende discussie die zij via het web voeren met de bekende tv-presentator Bill O'Reilly van de conservatieve Amerikaanse tv-zender Fox News.

De talkshowhost ging eind vorig jaar op tv tekeer over Amsterdam. Het zit er volgens hem vol met ''ongewenste personen'' en gezinnen zouden er niet meer naartoe durven gaan. De oorzaak zou het tolerante Nederlandse prostitutie- en softdrugsbeleid zijn. Een van zijn gesprekspartners noemde de stad ''een beerput van corruptie en criminaliteit''.

Wils en Nieuwenhuijs waren het daar niet mee eens en zetten als reactie al eens eerder een filmpje op internet. Daarin zijn lieflijke beelden van grachten en terrasjes te zien. Ook tonen ze cijfers waaruit blijkt dat het percentage van de bevolking dat cannabis heeft gebruikt in Nederland veel lager ligt dan in de VS.

Honderdduizenden mensen bekeken de clip. Onder hen was O'Reilly zelf; hij sprak in zijn uitzending van ''een erg schattig propagandafilmpje''. Reden voor de Amsterdammers om opnieuw met de camera aan het werk te gaan.

Op hun eigen website schrijft het tweetal dat ze de vooroordelen over de Nederlandse hoofdstad willen ontkrachten. O'Reilly noemen ze ''een van de meest hilarische vertegenwoordigers van deze valse ideeën. Wij willen een meer realistisch beeld van Amsterdam laten zien.'' (ANP)