Amsterdam Bewaar

Deskundige blijkt paniekzaaier in Zuidoost

Deze week nog onthulde Frank Engelsman dat creditcardfraude op internet schrikbarend toeneemt. De deskundoloog beweert nu weer stellig dat er een bendeoorlog in Zuidoost woedt. Foto ANP
Deze week nog onthulde Frank Engelsman dat creditcardfraude op internet schrikbarend toeneemt. De deskundoloog beweert nu weer stellig dat er een bendeoorlog in Zuidoost woedt. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Wie is Frank Engelsman eigenlijk, die zelfbenoemde deskundoloog die de afgelopen weken proclameerde dat er in Zuidoost wel degelijk een bendeoorlog gaande is? Vriendelijk uitgedrukt: een omstreden figuur.

Engelsman is directeur van de Nederlandse vestiging van het wereldwijde recherchebureau Ultrascan Advanced Global Investigations. Dat adviseert bedrijven, overheden, desnoods particulieren over alle mogelijke vraagstukken van veiligheid. Ultrascan Nederland telt vermoedelijk maar één werknemer: Engelsman.

Goedkoop is hij niet: hij rekent 350 euro per uur, ex btw. Naar eigen zeggen doet hij zijn werk zó goed, dat hij niet eens meer in Nederland kan wonen: hij resideert te Parijs. ''Als de fiscus mij kan vinden, kunnen de criminelen dat ook.''

De activiteiten van Ultrascan bestaat er voor een groot deel uit waar mogelijk te verkondigen dat het overal hoogst onveilig is. Roepen dat het allemaal wel meevalt, levert geen klanten op. Ultrascan internationaal houdt er zelfs een aparte site op na waarop alle knipsels worden verzameld waarin 'Ultrascan or one of its liaisons was quoted': kijk ons eens belangrijk en onmisbaar zijn.

De Nederlandse 'liaison' treedt eveneens met een zo groot mogelijke regelmaat op in de media als een soort onheilsprofeet. Daarbij gaat natuurlijk wel eens iets mis.

Deze week nog onthulde Engelsman dat creditcardfraude op internet schrikbarend toeneemt. Nonsens, riep de Nederlandse Vereniging van Banken: ''Hij zaait angst.'' Engelsman werd afgeserveerd als 'charlatan'.

Het openbaar ministerie noemde Ultrascan vorig jaar zelfs 'een hoax', een bewust gelanceerde zeepbel. Maar Engelsman kwam sterk terug met zijn bendeoorlog in Zuidoost. De Amsterdamse politie sprak direct tegen dat het een oorlog is: de schietincidenten hebben alle verschillende achtergronden. Burgemeester Cohen bevestigt dat nu. (HET PAROOL)