Amsterdam Bewaar

To Serve and Protect moet stoppen in West

Straatcoaches in de wijk Ijburg. Foto Amaury Miller
Straatcoaches in de wijk Ijburg. Foto Amaury Miller © UNKNOWN

AMSTERDAM - De straatcoaches van beveiligingsbedrijf To Serve and Protect zullen per 1 oktober dit jaar niet meer te zien zijn in onder meer Slotervaart en Osdorp.

Het bedrijf is de aanbesteding kwijtgeraakt. Vanaf oktober zal beveiliger Trigion in Slotervaart, Osdorp en vijf andere stadsdelen straatcoaches leveren.

Daarmee raakt Marvin Irion, oprichter van To Serve and Protect, zeventig procent van zijn omzet kwijt.

Irion was de bedenker van de formule waarbij 'sterke jongens' werden ingezet tegen overlast veroorzakende jongeren, veelal van Marokkaanse afkomst. Irions initiatief was aanvankelijk omstreden, maar bleek na enige tijd een succes te zijn. Zijn medewerkers opereerden op basis van street credibility: ze waren zelf vaak Marokkaans, spraken de taal van de straat en verwierven respect bij de groepen overlastveroorzakers in de wijken.

Op die manier zorgden ze ervoor dat bijvoorbeeld het gebied rond station Lelylaan weer veilig werd. Van de negen lastigste groepen in Slotervaart zouden er nog vier over zijn.

To Serve and Protect zou te duur zijn voor de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA), stelt Irion vandaag in een interview in HP/De Tijd. Maar volgens hem heeft zijn opvolger, Trigion, niet genoeg ervaring met het straatcoachwerk. 'Trigion is goed in het bewaken van banken en zo, maar heeft nul ervaring met straatcoachwerk, en heeft ook helemaal geen mensen die dat kunnen. En zij claimen dat ze ons op dat vlak kunnen evenaren?'

Irion spreekt de hoop uit dat het bedrijf na 1 oktober voldoende andere klussen kan aantrekken, bijvoorbeeld in andere grote steden. (HET PAROOL)

Foto Amaury Miller. Website: www.amaurymiller.nl