AMSTERDAM - Ouders van basisschool De Waterkant, in het Bilderdijkpark, willen een leerlingenstop hebben, die moet blijven zolang de school niet mag uitbreiden. Ze hebben dat de deelraad van Oud-West laten weten in een door zeventig mensen ondertekende petitie. Het stadsdeel geeft toestemming voor de bouw van een derde noodlokaal.

Een deel van de school is al twee jaar lang 'tijdelijk' gehuisvest in een dependance in de Elisabeth Wolffstraat. Dat gebouw is in slechte staat. Sommige klaslokalen vertonen lekkage en gaten in de muur zijn provisorisch gedicht met bouwschuim. Het pand is zo slecht geïsoleerd dat schoolbestuur er in de winter met jassen aan zaten te vergaderen.

''Oostblok praktijken zijn het,'' aldus Gabrielle Borschert, een van de protesterende ouders.

Het aantal leerlingen groeide de afgelopen twee jaar van 260 tot 320. Voor het volgende schooljaar zijn al zestig kinderen aangemeld.

De basisschool moet volgend jaar van het stadsdeel de dependance verlaten en heeft daarom een aanvraag ingediend voor drie noodlokalen.

Stadsdeelbestuurder Yvonne Lammers wil maar toestemming geven voor twee. Volgens haar gaat de snelle groei ten koste van andere scholen in het stadsdeel. ''Er ontstaat een risico op leegstand bij andere scholen.''

Het schoolbestuur weigert echter een leerlingenstop in te stellen. ''Wij willen recht doen aan de ouders die voor De Waterkant hebben gekozen,'' aldus directeur Rene Peeters van West Binnen de Ring, de koepelorganisatie van basisscholen in West.

Lammers heeft geen formele bevoegdheid en hoopt nu door slechts twee noodlokalen te plaatsen haar wil af te dwingen. Peeters wil echter niet wijken. ''Als dat lokaal er niet komt zitten we straks met 32 leerlingen in de klas.'' Hij hoopt het derde lokaal door middel van een bezwaarschrift alsnog op te eisen.

Veel ouders zien een leerlingenstop wel zitten. ''Wij hebben bewust gekozen voor een kleine school,'' aldus ouder Marga Huttema, die de petitie dinsdagavond aan de deelraad overhandigde. ''Maar wat wij in ieder geval niet willen, is dat het stadsdeel en de school hun conflict uitvechten over de ruggen van onze kinderen.'' (HET PAROOL)