Amsterdam Bewaar

Amsterdam wil weer homohoofdstad zijn

Gay Pride. Foto ANP
Gay Pride. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De reputatie van Amsterdam als homovriendelijke hoofdstad heeft de afgelopen jaren deuken opgelopen, vooral door toenemend geweld tegen homo's. De gemeente wil hier wat aan doen en investeert de komende tijd 1,2 miljoen euro om te proberen haar faam als internationale homohoofdstad terug te krijgen.

Dat maakte de gemeente woensdag bekend. Met het geld steunt de gemeente enkele maatregelen die de homobeweging eerder voorstelde. Zo wordt in verschillende uitgaansgebieden, waaronder de Reguliersdwarsstraat, cameratoezicht ingevoerd en organiseert de gemeente buurtacties waarbij homo- en heteroseksuelen samen zullen optrekken.

Daarnaast wil de gemeente de positie van circa 4000 oudere homo's verbeteren. Deze groep vormt de eerste generatie homoseksuelen die in Nederland openlijk voor zijn of haar geaardheid kon uitkomen. Veel oudere homo's maken zich inmiddels zorgen om hun toekomst; ze hebben vaak geen kinderen en de sfeer in verzorgingshuizen is niet altijd homovriendelijk, aldus de gemeente.

Met de maatregelen wil de hoofdstad ''Amsterdammers, instellingen, de politiek en de homobeweging gezamenlijk laten optrekken om de acceptatie van lesbo's en homo's te verbeteren. Alleen door samen op te trekken kan Amsterdam een veilige en tolerante stad blijven.

De gemeenteraad buigt zich na de zomer over de door wethouder Freek Ossel (diversiteit) naar buiten gebrachte plannen. (ANP)