Binnenland Bewaar

Crimineel ziet goede handel in hennepteelt

Verkoop van groeilampen, afzuigers en vruchtbare aarde is niet verboden, het aanleveren van stekjes en het terugkopen van oogst wel. Foto GPD
Verkoop van groeilampen, afzuigers en vruchtbare aarde is niet verboden, het aanleveren van stekjes en het terugkopen van oogst wel. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - Criminelen leggen zich steeds meer toe op het verbouwen van hennep. Dit concludeert de Regionale Recherche van de Amsterdamse politie nadat in Amsterdam binnen korte tijd drie 'growshops' zijn ontmanteld. In deze hennepwinkels zijn teeltattributen te koop.

Gisteren werd wegens overtreding van de opiumwet op last van burgemeester Job Cohen een hennepwinkel aan de Vliegtuigstraat (Oud-Zuid) dichtgetimmerd. Acht verdachten werden aangehouden, twee hennepplantages werden ontmanteld.

De politie nam verschillende kilo's hennep, honderden stekjes van hennepplanten en enige tienduizenden euro's in beslag. Tijdens het onderzoek bleek dat vanuit de growshop behalve de standaard materialen, die worden gebruikt bij een hennepplantage, ook stekjes werden verkocht. Tevens werd vastgesteld dat men hennepoogst van de telers opkocht en verhandelde.

Eerder overkwam hetzelfde growshops in Jan Rebelstraat (Osdorp) en de Spaarndammerstraat (Westerpark). In totaal werd bij de onderzoeken naar deze drie hennepwinkels 650 kilogram weed en 250.000 euro aan baar geld in beslag genomen.

Tevens werd beslag gelegd op verschillende bankrekeningen met daarop een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Verkoop van groeilampen, afzuigers en vruchtbare aarde is niet verboden, het aanleveren van stekjes en het terugkopen van oogst wel. In het verleden kwam het voor dat criminelen mensen onder druk zetten om in hun woning, schuurtje of zolder een hennepplantage te beginnen.

Bij de opgerolde growshops waren daar geen aanwijzingen voor. (HET PAROOL)