Amsterdam Bewaar

Open dag Noord/Zuidlijn trekt veel bezoek

De open dag van de Noord-Zuidlijn trok zaterdag ruim 25.000 bezoekers. ANP
De open dag van de Noord-Zuidlijn trok zaterdag ruim 25.000 bezoekers. ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Ruim 25.000 mensen hebben zaterdag een kijkje genomen in een van de vele bouwputten van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. De open dag kwam vlak nadat afgelopen week een belangrijk rapport naar buiten was gekomen van de commissie-Veerman over de aanleg van de metrolijn, die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden.

Volgens het projectbureau Noord-Zuidlijn waren de bezoekers onder de indruk van de ondergrondse bouwputten. Over de metrolijn is veel te doen. Zo verzakten enkele panden aan de Vijzelgracht en kreeg de gemeente de ene na de andere financiële tegenvaller te verwerken. Ook leidde de bouw van het megaproject al tot het aftreden van verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema.

De commissie-Veerman heeft nu toch geadviseerd de Noord-Zuidlijn af te bouwen, vanwege het belang voor de stad. Naar verwachting kan de metro in 2017 gaan rijden. Het megaproject kost naar schatting 3,1 miljard euro.

De open dag had plaats op initiatief van de aannemers van de metrolijn, de vereniging van bouw- en infrabedrijven Bouwend Nederland en de gemeente Amsterdam. (ANP)