Binnenland Bewaar

'Fijne stad voor homo's is goed voor hetero's'

Gay Pride op de Prinsengracht in 2007. Actueel onderwerp van een aantal boten was toen ook al het toenemende geweld en agressie tegen homo's. Foto Jan van Breda
Gay Pride op de Prinsengracht in 2007. Actueel onderwerp van een aantal boten was toen ook al het toenemende geweld en agressie tegen homo's. Foto Jan van Breda © UNKNOWN

AMSTERDAM - Een stad waar homo's zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn, is een graadmeter voor economische groei, creativiteit en welzijn. Wat goed is voor homo's, is goed voor de stad en dus goed voor hetero's.

Dat is de essentie van de nota Gedeelde toekomst, homobelang is heterobelang van de homobeweging.

Als Amsterdam zijn status als gay capital van Europa wil heroveren, zal de heterowereld op alle niveaus moeten opkomen voor homobelangen.

Zo moet elk festival of evenement ook vanuit een roze invalshoek worden bekeken, zegt Frank van Dalen, voorzitter van ProGay.

Uitnodigingen voor deelname aan evenementen komen nooit van de andere kant, aldus Van Dalen. Terwijl de zichtbaarheid van de homogemeenschap in alle geledingen essentieel is voor de veiligheid.

Er moet een einde komen aan het wij-zijdenken, zegt Van Dalen. ''Het Marokkaanse schoffie dat homo's uitscheldt, wordt er beter van als hij beseft dat hij hetzelfde doet als de portier die hem de toegang tot de disco weigert.'' (FRANS BOSMAN)

Download hier de nota Gedeelde toekomst (progay.nl)

Foto janvanbreda.com